Hoewel het optimisme op de aandelenmarkten nog altijd groot is, vertellen obligatiemarkten een heel ander verhaal. De aandelenmarkten blijven echter liever slecht nieuws en schokken vanuit de politieke hoek opzij schuiven dan dat ze accepteren dat hoge waarderingen onhoudbaar zijn. 

Dat stelt Nick Clay, portfoliomanager global equity income strategy bij Newton, onderdeel van BNY Mellon. 

Clay stelt dat beleggers ervan overtuigd zijn dat China de VS en Europa, synchroon groeien en dat de aandelenkoersen die steeds maar verder stijgen, gewaarborgd zijn.

"Veel zachte indicatoren staan er goed voor en de verwachtingen over wat president Trump allemaal gaat doen om de economie te stimuleren, zijn hoog. Echter, harde economische data beginnen een vlakke lijn te vertonen."

Clay wijst onder andere op PMI's (Purchasing Managers Indices), bankleningen en bedrijfskredieten die zijn afgevlakt en beginnen te dalen. Het zal dan ook niet lang meer duren voor verwachtingen gebaseerd gaan worden op harde data in plaats van andersom, aldus Clay. 

Rentecurve slecht teken

Om zijn standpunt kracht bij te zetten wijst Clay op de manier waarop de rentecurve zich gedraagt. Hij merkt op dat hoewel de Fed half juni de rente met 25 basispunten verhoogde, de rentecurve niet steiler werd.

"Als het economische groeiverhaal zou kloppen dan zou de rentecurve steiler worden omdat dan rekening zou worden gehouden met meer renteverhogingen. Maar de rentecurve vlakt af en is niet eerder in de recente geschiedenis zo vlak geweest."

Dat er een verschil van amper 80 basispunten zit tussen de rente op tweejaars- en op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties is volgens Clay een slecht teken. 

De inflatie in de VS zal waarschijnlijk niet blijven stijgen. Clay wijst op veel factoren die de inflatie opstuwen, die aan het afzwakken zijn. Deze zomer kan de inflatie daardoor terugkeren tot onder het niveau van 2 procent.

Vervelende verrassing

Fed-voorzitter Janet Yellen heeft aangegeven dat de Federal Reserve vasthoudt aan het normaliseren van de rentetarieven. Iets dat ze volgens Clay gezegd heeft omdat ze niet anders kan. Hoewel haar verhaal is dat het kwantitatieve verruimingsprogramma heeft gewerkt, is het volgens Clay veel moeilijker om eruit te komen, dan dat het destijds was om er mee te beginnen.

Clay denk niet dat centrale banken iets anders zullen zeggen dan dat het allemaal volgens plan verloopt. Toch betekent dat niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Er staat de aandelenmarkten volgens Clay een vervelende verrassing te wachten wanneer Yellen haar toon verandert en verdere renteverhogingen uitstelt.