Afgelopen week was het de dertiende week op rij waarin er sprake was van netto instroom in Europese aandelenfondsen, meldt Bloomberg. Sinds het begin van dit jaar stroomde er 20,4 miljard dollar naar de Europese aandelenfondsen. Voor de Amerikaanse aandelenfondsen blijft de teller steken op 15,9 miljard dollar.

De instroom houdt dus aan, ondanks het feit dat het rendement van Europese aandelen hapert. Bloomberg: "Juni zou wel eens de eerste maand sinds januari kunnen worden met een negatief rendement. Dat is vooral een gevolg van slecht presterende aandelen van energiebedrijven en de detailhandel."

In de maanden ervoor steeg de Europese aandelenindex gestaag. Enerzijds dankzij het verminderen van de politieke onzekerheid door de overwinning van de Franse president Emmanuel Macron. Ook was er meer optimisme over economische groei en waren de winstcijfers van bedrijven beter dan verwacht.

Winstgroei Europese bedrijven

Volgens Ajay Rajadhyaksha, verantwoordelijk voor de macro research bij Barclays, zijn de positieve economische vooruitzichten belangrijker dan de politieke risico's. Hij adviseert beleggers om in Europese aandelen te blijven beleggen. Ook omdat alternatieve beleggingscategorieën in zijn ogen ook aan de dure kant zijn.

"De gemiddelde waardering van de S&P 500 index bedraagt 17,6x de verwachte winst. Voor de Stoxx 600 index is dat 15,2x." Daarnaast heeft Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, deze maand door laten schemeren dat de economische situatie in de eurozone verbetert. Ook met de winstgroei van Europese bedrijven zit het goed. Analisten rekenen dit jaar op een gemiddelde winstgroei van 14 procent.