Gouden tijden voor wapenbedrijven

Wapenbedrijven hebben genoeg om blij over te zijn. De orders stromen binnen. Mede door de toenemende terreurdreiging in Europa, de conflicten in het Midden-Oosten en spanningen in de Chinese zee zijn steeds meer landen bezig hun defensie-inspanningen op te voeren.

En dan is er natuurlijk Donald Trump die het Amerikaanse leger verder wil versterken. Dat is volgens hem goed voor de veiligheid en goed voor de Amerikaanse industrie. 

Het Amerikaanse defensiebudget bedraagt op dit moment volgens Bloomberg circa 600 miljard dollar. Trump heeft er ook weinig moeite mee wapendeals te sluiten met discutabele regimes. Zijn trip in Saoedi-Arabië leverde de Amerikaanse wapenindustrie 110 miljard dollar aan orders op.

Beleggers hebben ook in de gaten dat de wapensector het tij mee heeft. De winsten hobbelen omhoog. Deels is dit het gevolg van forse aandeleninkopen, minder concurrentie en omvangrijke kostenreducties.

De beurswaarde van de wapensector is volgens Bloomberg sinds 2009 verdrievoudigd. Sinds de invasie in Irak in 2003 waren Amerikaanse wapenbedrijven niet zo duur als nu. Te duur?

 

Tip de redactie