Palladiumprijs gaat door het dak

Grondstoffen en metalen waren afgelopen jaren minder in trek. Maar het metaal palladium staat op het hoogste niveau in zestien jaar. 

De prijs voor dit metaal, dat vooral gebruikt wordt in katalysatoren voor benzineauto's om schadelijke emissies af te vangen, is dit jaar al met meer dan 30 procent gestegen en volgens veel handelaren is er nog steeds ruimte naar boven.

Afgelopen vrijdag won het metaal 7,9 procent omdat er gevreesd wordt voor tekorten. De prijs heeft nu het hoogste niveau bereikt in zestien jaar. Enerzijds komt dat door de sterk gestegen verkopen van benzineauto's die door het dieselschandaal bij Volkswagen nog een extra boost hebben gekregen. Anderzijds hebben mijnbouwers problemen hun productie te verhogen. 

Volgens Rene Hochreiter, een analist van Noah Capital Markets uit Zuid-Afrika, is het goed mogelijk dat palladium, dat normaal gesproken veel duurder is dan platinum, dit metaal qua prijs voorbijgaat.

Platinum wordt in de autoproductie vooral gebruikt voor katalysatoren in dieselauto's. Maar het kan ook gebruikt worden voor benzineauto's. Handelaren verwachten dat als palladium zijn forse stijging voortzet, de industrie overschakelt van palladium naar platinum.

Tip de redactie