Pensioenfondsen kwetsbaar voor cybercrime

Nederlandse pensioenfondsen zijn kwetsbaar voor een cyberaanval. Alertheid is noodzakelijk. 

Dit zeggen diverse specialisten in een artikel op de website AM:web.

De kwetsbaarheid heeft te maken met het enorme vermogen dat wordt beheerd door de Nederlandse pensioenfondsen. Voor de vijf grootste fondsen gaat het om een vermogen van 740 miljard euro. Daarnaast hebben de fondsen de beschikking over een aanzienlijke hoeveelheid persoonsgebonden vertrouwelijke informatie.

De combinatie van vermogen en vertrouwelijke informatie maakt de sector aantrekkelijk voor cybercriminelen, is de mening van onder andere risico-experts Floris van Rijn en Kevin van 't Wout van Willis Towers Watson. Zij wijzen op het feit dat een cyberaanval voor veel schade kan zorgen in een sector waar vertrouwen cruciaal is.

Cyberverzekering

Het onderwerp is relevanter sinds de recente Wanna-cry ransomware aanval die ervoor zorgde dat veel netwerksystemen wereldwijd werden platgelegd. De meest voor de hand liggende gedachte is om een cyberverzekering af te sluiten. Deze kan de schade deels afdekken, bijvoorbeeld in de vorm van kosten voor juridische bijstand, een crisismanager, PR-diensten en IT-specialisten.

Maar dit is niet voldoende. Van Rijn en Van 't Wout hebben een aantal tips voor pensioenfondsen en hun bestuurders. Zo adviseren zij om het cyberrisico op te nemen in een context van alle risico's die een pensioenfonds loopt. Op die manier is het mogelijk om de verschillende risico's te prioriteren en na te gaan waar eventueel geïnvesteerd moet worden.

Tip de redactie