Financiële wereld reageert op uitslag Britse verkiezingen

De Conservatieven zijn na de Britse verkiezingen van gisteren nog altijd de grootste, maar zij zijn hun meerderheid in het Lagerhuis wel kwijt. De beslissing van premier Theresa May om vervroegde verkiezingen uit te schrijven om na een denderende overwinning eenvoudiger een harde Brexit te kunnen doorvoeren, pakte totaal verkeerd uit. Zij is er niet in geslaagd haar mandaat te versterken. Integendeel.

Wat betekent de uitslag voor May en de markten? Is het exit Brexit? Hoe diep kan het pond nog vallen? De reacties van beleggingshuizen en financiële media stromen binnen. IEXProfs verzamelt de reacties uit de financiële wereld. 

Slechtst mogelijke uitslag

James Ross, fondsmanager Pan-European Equities van Janus Henderson: "De uitslag van de Britse verkiezingen zal een beperkte impact hebben op de aandelenmarkt. De winst van Trump woog bijvoorbeeld veel zwaarder. Ik reken op een verzwakking van het pond en ook op een koersdaling van Britse bedrijven, die het van hun thuismarkt moeten hebben zoals banken, retailbedrijven, vastgoedbedrijven en nutsbedrijven."

"Multinationals zullen daarentegen outperformen. Er is geen reden tot blijdschap. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit de slechtst denkbare uitslag. Voorafgaand aan de verkiezingen hadden we ons advies voor Britse aandelen al verlaagd. Er is geen enkele reden om dit advies bij te stellen."

Brexit blijft Brexit

Lukas Daalder, Cio Robeco Investmenet Solutions: "Ook met deze verkiezingsuitslag krijgen we gewoon de Brexit. Tijdens de onderhandelingen zal de Britse toon anders kunnen worden, maar de Brexit gaat er komen en zal dus een belangrijk marktthema blijven."

Léon Cornelissen, hoofdeconoom Robeco voegt toe: "De verkiezingsuitslag maakt de Brexit-onderhandelingen er nu niet makkelijker op. Het zal lastig worden om het in het Lagerhuis eens te worden over de 'alimentatie' die voor het vertrek uit de EU moet worden betaald. Want dat bedrag kan wel oplopen tot 100 miljard Britse pond."

Voor de Britse economie is de uitslag volgens Cornelissen niet goed: "De groei in het eerste kwartaal was slechts 0,2 procent (0,6 procent in de EU) en de inflatie steeg tot 2,7 procent, boven de doelstelling van de Bank of England van 2 procent. Ook de lonen dalen. Dit alles is natuurlijk niet goed voor het investeringsklimaat in het VK, hoewel het zwakkere pond de klap wat verzacht."

Pond grootste verliezer

ETF Securities: "De onduidelijkheid hoe een nieuwe Britse regering eruit komt te zien, drukt op het pond en het zal ook zijn effect hebben op de Brexitonderhandelingen die over twee weken beginnen. Een zwakkere Britse pond is goed voor de FTSE 100 aangezien 70 procent van de omzet van de grote Britse bedrijven uit het buitenland komt."

"De kans op een Britse renteverhoging is nu niet meer waarschijnlijk. Lichtpuntje is de winst van de Conservatieven in Schotland waardoor een referendum over een Schotse onafhankelijkheid van de baan is."

Britse obligatierentes gaan stijgen

Paul Brain, hoofd obligaties van Newton Investment Management: "De onduidelijkheid over wie het land gaat leiden en de kans op nieuwe verkiezingen versterken de onzekerheid die er al was. Het is in elk geval waarschijnlijk dat de Conservatieven hun bezuinigingsplannen niet zullen uitvoeren. Dat is voor de Britse obligatiemarkt een slechte zaak, waardoor de rentes zullen stijgen. De aanname dat we nu een zachtere Brexit zullen krijgen, deel ik niet."

Blijf weg van Britse aandelen

Dominic Rossi, cio Fidelity International: "Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen binnen een paar maanden en Brexit-onderhandelingen, waarvan de uitkomsten nu nog onvoorspelbaarder worden, hebben de risico's van Britse aandelen verder vergroot."

Pond de klos

ABN Amro: "Hoewel het pond nu te goedkoop is op basis van langetermijnverwachtingen, kan de munt nog verder omlaag als de Brexitonderhandelingen eindigen zonder een overeenkomst. In dat geval kan het pond dalen tot lager dan 0,90 euro/pond."

Britse aandelen blijven underperformen

Stephanie Flanders, marktstrateeg van JP Morgan Asset Management: "Britse aandelen kunnen ook de komende tijd verder underperformen. Sinds het begin van dit jaar deden aandelen uit de eurozone het, gemeten in dollars, tweemaal zo goed als Britse aandelen."

"Terwijl de economische vooruitzichten van het Europese vaste land per maand verbeteren neemt de zelf gekozen onzekerheid van het Verenigd Koninkrijk verder toe. Beleggers weten nu nog minder wat de uitkomst van de Brexit zal zijn. De grote boodschap aan hen is: goed blijven opletten."

Tip de redactie