Aandelenbeleggers zijn altijd op zoek naar de 'next big thing' om in te beleggen. Een groep aandelen, een sector of een land dat jaren achter elkaar beter presteert dan het gemiddelde. Denk bijvoorbeeld aan de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), internetaandelen of biotechnologie. 

John Newlands, hoofd research bij Brewin Dolphin, denkt dat Vietnam het potentieel heeft om uit te groeien tot de nieuwste big thing voor beleggers.

Newlands wist al dat Vietnam - een van de landen uit de groep zogenoemde frontier markets - zijn communistische verleden achter zich probeert te laten en sterke economische groei boekt. Maar zijn enthousiasme werd pas echt gewekt tijdens een bezoek van een aantal Vietnamese fondsmanagers in Londen en een eigen bezoek aan het land.

Professioneel

Newlands: "Ik was onder de indruk van hun professionalisme, de toewijding aan corporate governance, hun risicocontrole en research methoden", zegt hij in een column op de website van Citywire.

De macro-economische cijfers liegen er natuurlijk ook niet om. Vietnam heeft een bevolking van 93 miljoen en 54 miljoen werknemers met lagere lonen dan China. De bevolking is zeer jong. En de groeicijfers behoren tot de beste ter wereld met 6,5 procent in 2016 en een verwachte 6,2 procent in 2017.

Samsung

Buitenlandse investeerders zijn vanwege deze achtergrond en de relatief stabiele politiek gek op Vietnam, wat zijn weerslag heeft op de export die voor 70 procent is toe te schrijven aan buitenlandse bedrijven, vooral Samsung.

Negatieve zaken zijn er ook, zoals de beperkingen die er zijn voor buitenlanders om in verschillende aandelen te beleggen. Enkele van de meest succesvolle aandelen op de beurs van Saigon waren daardoor de afgelopen jaren onbereikbaar. En toch denkt Newlands dat beleggers die nu niet investeren, over een paar jaar misschien zullen zeggen: "Jammer dat ik Saigon gemist heb".