De Indiase premier Narendra Modi is de laatste jaren vanwege zijn hervormingsbeleid overladen met complimenten. En dat is terecht. 

Indiase en Chinese aandelen hebben het de afgelopen vier jaar ongeveer even goed gedaan met een gemiddelde koerswinst van rond de 55 procent. Maar welke aandelen hebben de betere vooruitzichten? Veel analisten wijzen dan toch naar India, dat minder politieke risico’s kent en evenveel groei.

Kunal Desai, manager van het Neptune India Fund, zegt op realworldinvestors.com dat hij zo enthousiast over India is omdat het land in een noodtempo klimt op de ranglist van grootste economieën. Nu staat het nog achter Japan, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. In 2020 moeten alleen de Verenigde Staten en China nog worden voorgelaten, is de verwachting.

Beloftes waarmaken

De voornaamste reden voor de snelle groei van de laatste jaren is de altijd zo rustig ogende premier Narendra Modi. Hij heeft gedaan wat veel andere politici voor hem beloofden, maar niet waarmaakten, namelijk het hervormen van de economie. 

Er waren de laatste drie jaar onder Modi tal van grote en kleine hervormingen. De belangrijkste was volgens Desai de harmonisering van het belastingsysteem. Met name de invoering van één btw-tarief voor heel India heeft de economie dynamischer gemaakt.

Fondsmanager Siddharth Johri van Allianz Global Investors is vooral positief verrast door de vorig jaar doorgevoerde geldhervorming. "Dat zorgde toen voor chaotische toestanden in de steden met enorme rijen voor banken omdat mensen bang waren dat hun oude geld waardeloos zou worden. Ook ik was daarbij, maar nu moet ik zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat het zijn vruchten gaat afwerpen."

Volgens Johri zal het ervoor zorgen dat de zwarte of informele economie veel kleiner wordt. Nu is ongeveer de helft van de economie volgens hem als zodanig te betitelen. Slechts 1 procent van de Indiërs betaalt belasting. "Met deze hervorming is Modri erin geslaagd de belastingbasis in een klap veel breder te maken wat hem meer ruimte geeft te investeren in bijvoorbeeld infrastructuur."

Hoge groei

Het zijn allemaal factoren die de vooruitzichten voor India beter maken. Desai gaat voor de periode 2017-2019 uit van jaarlijkse groeicijfers van tussen de 7 en 8 procent. Logisch dat ook de aandelenmarkt hiervan profiteert. De Indische Sensex-index voor largecaps kreeg eind vorig jaar weliswaar een klap door de geldhervorming, maar die verliezen zijn dit jaar alweer ruim goedgemaakt.

En Desai denkt dat deze trend aanhoudt. Als belegger denkt hij vooral te profiteren van stijgende small- en midcapaandelen. Die zijn nog relatief goedkoop en kunnen het meest profiteren van de rustgevende politiek van Narendra Modi.