Als de Europese Centrale Bank (ECB) zijn beleid eindelijk zal wijzigen, zal de bank eerst taperen (geleidelijk afbouwen van aankoopprogramma) en daarna pas de rente verhogen. Dit zal echter tijdens de komende vergadering van de ECB op 8 juni nog niet gebeuren.  

Dat denkt Franck Dixmier, global head of fixed income bij Allianz Global Investors.

In een commentaar geeft hij te kennen dat hij verwacht dat Draghi donderdag waarschijnlijk zal wijzen op het solide herstel van de eurozone. Anderzijds zal hij de lage kerninflatie aanwijzen als reden om het beleid nog niet te onderwerpen aan belangrijke aanpassingen. 

Opties openhouden

"ECB-voorzitter Mario Draghi heeft het Europees Parlement bezocht op 30 mei en heeft toen duidelijk gemaakt dat hij zijn opties open wil houden over hoe en wanneer hij het monetair beleid zal normaliseren", aldus Dixmier die denkt dat dit een goed standpunt is voor een centrale bankier. 

Het volgende agendapunt dat van belang is voor Draghi is de bijeenkomst van de ECB op 8 juni. Dixmier denkt dat Draghi dit moment zal aangrijpen om goed nieuws naar buiten te brengen over de economische vooruitzichten voor de eurozone.

"De ECB zal waarschijnlijk zeggen dat de lidstaten van de eurozone vooruitgang boeken op de weg naar herstel en dat het risico op een negatieve verrassing aanzienlijk is afgenomen."

Met de keuze voor deze aanpak wordt door Draghi het pad geëffend voor wat de centrale bank na de zomer zal moeten doen en wat veel moeilijker zal zijn. "Daarover zei de ECB eerder al dat het eerst het aankoopprogramma wil afbouwen, en pas daarna de rente zal verhogen. De ECB heeft geen reden om dit plan nu te wijzigen en moet ook geen duidelijk tijdschema geven over wanneer de bank het plan wil uitvoeren."

"Zo'n aankondiging zou volledig contraproductief zijn aangezien de markten snel hun posities zouden aanpassen, met een nauwere monetaire omgeving als resultaat."

Koppig lage kerninflatie

De ECB zal daarom naar verwachting het behoud van zijn anti-deflationaire maatregelen rechtvaardigen, denkt Dixmier. "De centrale bank zal stellen dat de kerninflatie koppig laag blijft, ondanks een plotse piek van 1,2 procent die gedreven werd door tijdelijke factoren. De economische cijfers voor juni zullen dit standpunt waarschijnlijk ondersteunen, met een kerninflatie die zijwaarts beweegt en een stabiele looninflatie."