Dividendbeleggen is in de huidige lage rente-omgeving nog altijd erg populair. Maar wat zijn de beste fondsen, actief of passief, om het dividendspel te spelen?

In de afgelopen tien jaar is het beleggen in dividend-aandelenfondsen aanzienlijk populairder geworden. De totale omvang van deze assetclass verviervoudigde in deze periode naar een omvang van ruim 150 miljard euro. De lage rente lijkt een bepalende factor voor de vraag naar dividend aandelenfondsen.

Dividend belangrijk

Het genereren van 5 procent inkomsten uit een beleggingsportefeuille was rond het jaar 2000 nog mogelijk met tienjarige staatsleningen, tien jaar eerder was dat zelfs nog 8 procent, maar anno 2017 is het inkomen uit staatsobligaties vrijwel nihil.

Dividend is, vooral nu dus, voor beleggers die afhankelijk zijn van inkomensstromen uit hun beleggingen zeer belangrijk. Welke wereldwijde dividend aandelenfondsen hebben de afgelopen periode goede resultaten laten zien?

Selectiecriteria

AF Advisors heeft de beleggingsfondsen die beleggen in dividendaandelen aan strenge selectiecriteria onderworpen. Naast de gebruikelijke factoren als rendement, risico en kosten is tevens gekeken naar de cashflows, informatievoorziening en de consistentie van de prestaties van de fondsen.

De totale kasstroom die aan de belegger wordt uitgekeerd verschilt aanzienlijk per sector. Bedrijven uit volwassen sectoren besteden een groter deel van het beschikbare kapitaal aan dividendbetalingen. Ter illustratie, het dividendrendement van energiebedrijven en de telecomsector liggen respectievelijk op 5,1 procent en 4,2 procent.

Lees hier het uitgebreide artikel en bekijk de tien beste dividendfondsen.