Is dit het moment om in opkomende markten te stappen? Het is een vraag die vaak wordt gesteld, maar nergens op slaat, vindt Scott Berg van vermogensbeheerder T. Rowe Price. De vraag moet niet zijn óf, maar in welke opkomende markten je moet beleggen.

Berg laat in zijn blog Why It's Time To Rethink Emerging Markets een aantal redenen de revue passeren waarom de beurzen van opkomende markten steeds minder gelijk opgaan. De belangrijkste is dat China een paar jaar geleden begonnen is aan de transitie van een puur op export georiënteerde industrienatie naar een land dat veel meer leunt op de eigen consumenten.

Door deze omschakeling heeft China zijn rol als gangmaker voor andere opkomende markten verloren, wat onder andere heeft geleid tot het einde van de supercyclus in grondstoffen.

Supercyclus

Elk land moet daarom volgens Berg op zijn eigen merites worden beoordeeld. Brazilië en Zuid-Afrika hebben bijvoorbeeld de laatste jaren nagelaten hun economie te hervormen en krijgen daar nu de rekening voor gepresenteerd. Dat in tegenstelling tot India en Indonesië die op dat gebied grote stappen maken.

Een ander fundamenteel verschil tussen landen is de demografie. Rusland en China hebben een hele oude bevolking, terwijl de Filipijnen piepjong zijn. Voor de langetermijnvooruitzichten een groot verschil.

Zo zijn er tal van verschillen waar beleggers rekening mee moeten houden. Er is slechts een factor die voor alle beurzen van opkomende markten gelijk is, en dat is de hoge volatiliteit. Maar het kan dus wel heel goed zijn dat als de Indische beurs omhoog schiet, de Russische keldert.