Waar voorheen de VS het herstel van de wereldwijde groei aanvoerde, zijn er inmiddels ook andere groeimotoren aan het opstarten, waaronder Europa. Met de breder gedragen economische groei in het achterhoofd is er genoeg reden om optimistisch te blijven over aandelen.

Dat stelt ABN Amro vandaag in een update over de beleggingsstrategie. 

"Met de eerstekwartaalcijfers bevestigden bedrijven veelal hun goede vooruitzichten. Als gevolg verhogen analisten hun winstverwachtingen en stijgen de aandelenmarkten verder", zegt Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie van ABN Amro.

Tevens is er sprake van een goede cyclus vanwege de verbeterde wereldeconomie, politieke risico's die zijn afgenomen en de lage volatiliteit in de markt. ABN voorziet dat de wereldeconomie zowel dit jaar als volgend jaar met zo'n 3,5 procent zal groeien. 

Voorkeur aan Europa

ABN geeft wat aandelen betreft de voorkeur aan Europa en opkomend Azië en is op sectorniveau vooral enthousiast over IT, luxegoederen en diensten en de industrie.

Qua regioverdeling is ABN pas recent enthousiaster geworden over opkomend Azië, omdat het daar meer economisch herstel voorziet. Datzelfde gaat op voor Europa, waar de bank een overweging voor hanteert. De VS is ten opzichte van opkomend Azië en Europa al een stuk verder in de economische cyclus en ook duurder. Daarnaast helpt een zwakkere dollar opkomende markten. 

De bank gaat er nog altijd van uit dat centrale banken hun verruimende monetaire maatregelen zullen afbouwen omdat de economie verbetert en dat de rentes daarmee verder zullen stijgen. ABN houdt vast aan een forse onderweging van obligaties.

Na afloop van de verkiezingen in Frankrijk verlaagde de bank het belang in Italiaans staatspapier. Hiervoor in de plaats werden inflatiegerelateerde obligaties teruggekocht. Steinebach: "Het is goed om deze obligaties te hebben als verzekering tegen toekomstige inflatiegroei."

Lees ook: Top 5 Nederlandse aandelenfondsen