Nieuw record in beheerd vermogen

Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 1,4 procent tot 839 miljard euro.

Dit blijkt uit cijfers van DNB. De toename was vooral een gevolg van koerswinsten op aandelen.

De hieruit voortvloeiende vermogensstijging werd nog afgezwakt doordat investeerders 7,8 miljard euro uit beleggingsfondsen terugtrokken. Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard euro gegroeid.

Daarmee werd dus een nieuwe recordomvang van het beheerd vermogen van beleggingsinstellingen bereikt van 839 miljard euro.

De cijfers op een rij

  1. De toename trad vooral op bij de aandelenfondsen; zij stegen met 10,8 miljard (3,7 procent) tot 306 miljard euro. De toename was vooral het gevolg van koerswinsten op aandelen van 5 procent, wat in lijn was met de wereldwijde koersstijging op aandelenbeurzen. 
  2. Verder groeide de categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen, met 4,0 miljard (2,6 procent) tot 159 miljard euro.
  3. Obligatiefondsen krompen daarentegen met 3,8 miljard (-1,5 procent) tot 261 miljard euro.
  4. Beursgenoteerde aandelen vormen de grootste beleggingscategorie van beleggingsinstellingen. De aandelenkoersstijging leidde tot een groei van dit aandelenbezit met 16 miljard tot 330 miljard euro. Mede daardoor hebben de beleggingsinstellingen in totaal een kwartaalrendement van 2,3 procent behaald (inclusief beleggingsopbrengsten zoals dividend en rente).
Tip de redactie