Veel economen gaan uit van een fantastisch jaar voor de Amerikaanse economie. Larry McDonald vindt het tijd om de kont tegen de krib te gooien en precies het omgekeerde te voorspellen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt bevindt zich dichtbij volledige werkgelegenheid. De bedrijfswinsten stijgen en Donald Trump belooft burgers en bedrijven te spekken met belastingvoordelen. Het goede nieuws kan niet op zou je zeggen, maar Michael Brush, columnist bij Market Watch, ziet dat volkomen anders. Hij volgt het advies van Larry McDonald en gaat tegen de stroom in.

Brush wijst op tal van zaken die de economische groei pijn zullen doen. Allereerst zijn er veel signalen dat Amerikaanse consumenten moeite hebben hun schulden te voldoen. Ten tweede heeft China nog altijd een gigantisch probleem met schulden die zullen moeten worden afgebouwd. Er is een huizencrash gaande in Canada en Trumps beleidsplannen om de economie te stimuleren komen maar mondjesmaat van de grond.

De Federal Reserve heeft dit overigens ook al gezien, want die liet woensdag weten dat het rustig aan zal doen met het verhogen van de rente en het verkleinen van de gigantische hoeveelheid (hoofdzakelijk) staatsobligaties op de balans. Een renteverhoging in juni, die velen verwachtte, is sinds gisteren een stuk minder waarschijnlijk.

The Bear Traps Report

Brush baseert zich vooral op de mening van Larry McDonald, de auteur van The Bear Traps Report. McDonald voorspelt dat de economische groei in de VS in het tweede kwartaal slechts 0,9 procent tot 1,5 procent zal bedragen. Dat is veel minder dan de gemiddelde marktverwachting van 2,5 procent.

De belangrijkste reden daarvoor zijn de stijgende verliezen op kredieten bij banken. Hij ziet gelijkenissen met 2006-2007 toen de kredietcyclus ook afzwakte bijna een jaar voordat de werkgelegenheid begon te dalen. Verder zijn ook de dalende verkopen van bijvoorbeeld auto's en iPhones een teken aan de wand. 

Goud, obligaties en infrastructuur 

Voor beleggers levert dit volgens McDonald niet alleen risico's op, maar ook kansen. Die liggen bijvoorbeeld bij goud, bedrijven met een hoog en stabiel dividend en obligaties.

Verder zou ook infrastructuur een interessante belegging kunnen vormen als Trump gedwongen door de zwakkere economische data vaart moet maken met zijn uitgaven aan meer wegen, bruggen en spoorlijnen.