Zijwaartse markt ultiem voor stockpickers

Hoewel de wereldeconomie rustig doorgroeit, gelooft Paras Anand, CIO Europa van Fidelity International dat beleggers rekening moeten gaan houden met een periode waarin de markten zijwaarts bewegen.

Dit zei Anand vorig week in Londen, schrijft IEXProfs.

Arnand gaf tegenover een zaal vol internationale journalisten zijn visie op de impact van alle politieke onzekerheden die de aandelenmarkten plagen. Zijn conclusie is dat de onzekerheden vooral niet overdreven moeten worden. Want als de politiek echt zo belangrijk zou zijn voor de financiële markten, dan zou het beursjaar 2016 heel anders zijn verlopen.

“Ondanks de keuze voor Brexit en Trump, twee uitkomsten die de meeste beleggers niet wilden, hebben aandelenmarkten het prima gedaan. De wereldeconomie deed het in 2016 beter dan verwacht."

Rentebeleid

Natuurlijk is er  een relatie tussen politiek en economie, maar die moet volgens Anand vooral niet worden overdreven. Individuele bedrijven hebben er weinig mee te maken. “Voor bedrijven zijn de digitale veranderingen en vernieuwingen in de eigen sector veel belangrijker. Beleggers moeten zich richten op wat bedrijven echt raakt.”

En dat is volgens Anand het beleid van de centrale banken. “Inmiddels is duidelijk dat monetaire verruiming niet heeft gewerkt. Sterker, het heeft volgens mij zelfs de economische groei vertraagd.”

Daarom denkt hij dat een toekomstige monetaire verkrapping de economie niet hoeft af te remmen.

Stockpickersmarkt

Volgens Anand hoeven aandelenbeleggers niet te somberen, maar het wordt wel lastig. “Ik geloof dat we rekening moeten houden met een periode dat de markten zijwaarts bewegen.”

Hoewel de wereldeconomie rustig doorgroeit, is er na jaren van koersinflatie te weinig ruimte omhoog. Maar zolang de meeste aandelen meer dividend geven dan obligaties rente zullen beleggers de aandelenmarkt niet snel verlaten.

De aandelenmarkten worden verder overeind gehouden door de enorme cashreserves die het wereldwijde bedrijfsleven aanhoudt en door het bankwezen dat inmiddels wel weer tegen een stootje kan.

Bovendien verwacht Anand dat een zijwaartse markt niet ten koste gaat van rendement. Een zijwaartse markt vraagt wel om een andere strategie dan die de laatste jaren succesvol was: op basis van visie en research de juiste aandelen proberen te vinden, de ultieme stockpickersmarkt.

NUwerk

Tip de redactie