Bitcoin breekt record na record

Zou u zeven jaar geleden voor 100 dollar aan bitcoins hebben gekocht, dan was u daarmee gisteren zo'n 75 miljoen dollar rijker geweest.

Maandag was het precies zeven jaar geleden dat programmeur Laszlo Hanyecz 10.000 bitcoins uitgaf aan twee pizza's, meldt Cnbc. Hij vroeg op 22 mei 2017 een collega-enthousiasteling op een bitcoinforum of hij 10.000 bitcoins wilde accepteren in ruil voor twee pizza’s. 

Hanyecz was destijds in de veronderstelling dat de bitcoins die hij had gecreëerd op zijn computer 0,003 dollarcent per stuk waard waren.

Bitcoins kunnen door middel van het oplossen van een complexe wiskundige puzzel worden gecreëerd. Had u in mei 2010 voor 100 dollar aan bitcoins gekocht, dan had u inmiddels zo'n 75 miljoen dollar gehad. 

Veilige haven

In de zeven jaar die volgden, heeft de koers van bitcoin, met heftige fluctuaties, een enorme vlucht genomen. In het weekend werd al de 2.000 dollar-grens gebroken, maandag dus de 2.200 dollar (bekijk hier de koers van bitcoin). 

Bitcoin steeg dit jaar tot nu toe zo'n 120 procent in waarde. Dat de digitale valuta zo flink is opgelopen is toe te schrijven aan een aantal factoren. Zo is in Japan de bitcoin als betaalmethode recent gelegaliseerd waardoor retailers bitcoin nu als wettelijke valuta accepteren.

De handel in yen is nu goed voor meer dan 40 procent van alle bitcoinhandel, stelt Cnbc. Verder heeft de wereldwijde politieke onzekerheid gezorgd voor een hogere vraag naar bitcoin als veilige haven. 

Naar 4.000 dollar

Ook was er binnen de bitcoincommunity sprake van een debat omtrent de toekomst van de onderliggende technologie die schuilgaat achter de bitcoin (blockchain). Er heerste de angst dat dit zou kunnen leiden tot de creatie van twee verschillende cryptovaluta.

Die zorgen zijn grotendeels verdwenen door een alternatieve optie die nu wordt voorgesteld. 

Waar het heengaat met de bitcoin? Daniel Masters, directeur bij Global Advisors Bitcoin Investment Fund, stelde eerder deze maand al niet gek op te kijken als de digitale munt verder oploopt naar de 4.000 dollar.

Tip de redactie