Beleggers trekken overhaaste conclusies over Trump

President Trump is verwikkeld in een aantal lastige politieke kwesties, waarop de Amerikaanse aandelenmarkten afgelopen woensdag onderuit gingen. Volgens John Stoltfuz, hoofdstrateeg bij Oppenheimer, is de angst voor een eventueel aftreden gevaarlijker dan de mogelijkheid zelf.

"Die angst vormt nu het grootste gevaar. Beleggers trekken overhaaste conclusies en zien overal de geest van het aftreden rondwaren", zegt de strateeg in gesprek met Cnbc.

Woensdag maakte de Amerikaanse aandelenmarkt de grootste verkoopgolf van het jaar mee, waarbij de S&P 500 en de Dow Jones de grootste daling sinds september lieten zien. De Nasdaq had de slechtste dag sinds Brexit in juni vorig jaar.

"Het hoeft helemaal niet te gebeuren, maar een negatieve blik is in dit soort tijden een vijand van de markt", stelt Stoltfuz. Vrijdag werden alle verliezen alweer goed gemaakt. De strateeg wijst op de sterke fundamentals, die volgens hem de koersen verder zullen opdrijven. 

Gezonde economie

"We zien een wereldwijd economisch herstel en de Amerikaanse economie ziet er gezond uit." Volgens Stoltfuz is de economische outlook zelfs zo sterk, dat de zogenaamde Trump-rallly meer een teken was van beleggers die zich realiseerden dat de markt verder omhoog kon op basis van de fundamentals. 

Met andere woorden: Trumps beleidsplannen droegen slechts bij aan de rally, die door marktfundamentals al sterk was, en waren niet de hoofdreden van de rally.

Tip de redactie