Corruptieschandaal president schudt Braziliaanse markt op

Een vers corruptieschandaal met president Michel Temer als hoofdpersoon doet de Braziliaanse markten schudden op hun grondvesten.

Dat schrijft IEXProfs. Na het gedwongen vertrek van President Dilma Rousseff leek de rust weer te keren op de Braziliaanse markten. Echter, de nieuwe man die zij aannamen voor de job, Michel Temer, had de zweem van corruptie schijnbaar al om zich heen. Die bom is nu gebarsten. 

Naar aanleiding van het nieuwe corruptieschandaal in Brazilië zijn de Braziliaanse markten scherp gedaald. "Het is nu heel waarschijnlijk dat president Michel Temer vertrekt, ofwel door een afzettingsprocedure, ofwel doordat hij zelf aftreedt", zegt Anna Stupnytska, Global Economist van vermogensbeheerder Fidelity International.

Slecht voor Braziliaanse beleggingen

"Toch blijft in deze omstandigheden de kans vrijwel nul dat de pijnlijke maar noodzakelijke hervormingen waar de markten op hopen worden doorgevoerd. Vanwege grondwettelijke beperkingen en gevestigde belangen komen er waarschijnlijk geen verkiezingen voor 2018, hetgeen het Congres vleugellam laat. Dat raakt de groei, beperkt de versoepelingsmogelijkheden van de centrale bank en is slecht voor Braziliaanse beleggingen."

Angel Ortiz, portefeuillebeheerder van het Fidelity Funds Latin America-fonds, verwacht dat deze grote schok voor de markt negatief zal zijn voor zowel de aandelenmarkt als voor de valuta.

Scherpe correctie

"Na het zeer sterke verloop van de Braziliaanse markt in de afgelopen zestien maanden kunnen we een scherpe correctie verwachten. Toch bieden dit soort situaties, die vaak leiden tot een verkoopgolf waarin zonder onderscheid alles wordt verkocht, meestal tot kansen om goede bedrijven te kopen tegen aantrekkelijke waarderingen."

Tip de redactie