'Resultaten ABN Amro veel beter dan verwacht'

De resultaten van ABN Amro over het eerste kwartaal zijn veel beter dan de door het bedrijf verzamelde consensus van 22 analisten. Dat schrijft Jos Versteeg, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen, woensdag in een reactie op de nieuwste kwartaalcijfers van ABN. 

Het resultaat nam in het eerste kwartaal toe met 29 procent naar 615 miljoen euro. De netto rentebaten stegen ongeveer als verwacht met 3 procent naar 1,6 miljard euro. De provisiebaten stabiliseerden op 435 miljoen euro, zo meldt de analist. 

Meevaller

"De grootste meevaller zat echter bij de overige baten. Die waren vorig jaar in het eerste kwartaal 10 miljoen negatief, maar liepen in het afgelopen eerste kwartaal op naar 215 euro miljoen positief. De consensus van de analisten lag op slechts 99 miljoen euro."

Deze baten zijn vrij ondoorzichtig en lastig in te schatten, weet Versteeg. "Vanwege de meevallende overige baten kwam het operationeel inkomen op een flink meevallend niveau van 2,2 miljard euro. De stijging van 14 procent op jaarbasis was de grootste stijging sinds het vierde kwartaal van 2014."

"De stijging van de operationele kosten bleef beperkt tot 3 procent. Dat was veel beter dan in de tweede helft van 2016, toen de kosten met 11 à 12 procent stegen. De kostenontwikkeling was in lijn met de consensus."

Aanbevolen-advies

Volgens Versteeg profiteert ABN Amro van het sterk verbeterde economische klimaat in Nederland. Theodoor Gilissen herhaalt dan ook het Aanbevolen-advies voor het aandeel, met een koersdoel van 27 euro.

Lees ook: Het zijn hoopvolle tijden voor waardebeleggers

Tip de redactie