Negen tips om veilig te beleggen

Wil je gaan beleggen of ben je al aan het beleggen? Het is hoe dan ook soms verleidelijk om de mooie verhalen van anderen te geloven. Toch is het zaak dat je niet alleen weerbaar bent tegen invloeden van buitenaf, het is ook belangrijk om je beleggingen te beschermen tegen jezelf.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verzamelde in dat kader negen tips om veilig(er) te beleggen. 

1. Zorg voor spreiding

Wanneer je al je geld inzet op een bepaalde belegging, ben je erg onveilig bezig. Spreid daarentegen je geld over verschillende beleggingscategorieën en eventueel over verschillende producten. Zo ben je niet direct je hele vermogen – of een groot deel hiervan – kwijt bij een enkele tegenvaller. 

2. Weet waar je in belegt

Het is belangrijk om te begrijpen waar je in belegt. De VEB vergelijkt het met het kopen van een huis. Daar neem je meestal ook zelf een of meerdere kijkjes zodat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van wat je koopt. Plan je geen bezichtiging, dan is de kans groot dat het huis toch niet precies is wat je ervan verwacht had. Of wellicht kom je erachter dat je te veel hebt betaald. 

Zorg er daarom voor dat een beleggingsproduct bij je past. Zowel qua risicobereidheid als beleggingskennis. Blijf ook kritisch tegenover aanbiedingen van beleggingsproducten. Wees je ervan bewust dat de belangen van financiële dienstverleners niet altijd resulteren in goedkope producten voor beleggers. 

3. Ken jezelf

Om succesvol te kunnen beleggen heb je discipline en zelfkennis nodig. We hebben allemaal in een bepaalde mate te maken met beperkingen – denk aan angst of hebzucht – waardoor beleggen een stukje minder veilig wordt. Ken jezelf. Dat kan betekenen dat je beter niet zelf beleggingsbeslissingen kunt nemen. 

4. Laat je niet verleiden door rendementen uit het verleden

Aanbieders spiegelen je vaak hun successen uit het verleden voor. Die zijn echter niet altijd betrouwbaar, zo waarschuwt de VEB. Behaalde rendementen uit het verleden bieden namelijk geen garantie voor de toekomst.

Ook blijken de meeste professionele beleggers niet in staat jaar op jaar de markt te verslaan. Zeker niet als je ook nog rekening houdt met de kosten van dienstverleners. Dat het partijen wel lukt, kan een kwestie van geluk zijn.

De VEB stelt daarom dat de meeste beleggers het best af zijn met indexvolgende diensten in plaats van diensten die de markt proberen te verslaan. 

Verder is het zo dat aanbieders nogal eens wat zaken verdoezelen. Zo tonen ze vaak alleen de best presterende portefeuilles en geen gemiddelde resultaten. Of ze laten alleen prestaties zien uit de jaren dat de markt flink steeg. 

Benieuwd naar de vijf andere tips? Klik dan hier

Tip de redactie