Lastig Fed-dilemma

De Fed worstelt met een lastig dilemma en daarom kan de komst van een nieuwe voorzitter weleens tot een riskante renteverhoging leiden. 

Dat schrijft Pimco-econoom Joachim Fels in een note.

De komst van een nieuwe voorzitter kan de Amerikaanse centrale bank namelijk verleiden om de rente sneller te verhogen dan ze eigenlijk, op basis van alleen economische cijfers, zou doen.

"De kerninflatie blijft niet alleen tegenvallen, maar begint zelfs weer te dalen. Zo liep de kerninflatie voor consumentenprijzen in april terug naar 1,9 procent, het laagste niveau in anderhalf jaar", zegt Fels.

"Bij Pimco verwachten we dat de inflatie eind dit jaar op 1,5 procent afklokt, veel lager dan de 1,9 procent waarvan de Fed-bestuurders uitgaan."

Uitstel rentestap

De Fed-bestuurders zitten in een spagaat, stelt Fels. "De afgelopen twee jaar herhaalde de Fed steeds dat volgende rentestappen zouden afhangen van statistische data. Dus bij mindere cijfers zou een stap in juni uitgesteld kunnen worden, en de twee aangekondigde verhogingen in september en december plaats kunnen vinden."

"Maar, als er gewacht wordt, komt er weer een ander doel van de Fed in het gedrang. Liefst begint de Fed nog voor het einde van het jaar met een inkrimping van haar balans, of kondigt die op zijn minst alvast aan. Daarvoor wil de centrale bank wel eerst extra twee rentestappen van 25 basispunten genomen hebben, om aan te tonen dat de normalisering van de rente al goed op weg is. Als de Amerikaanse centrale bank de rente dus niet in juni verhoogt, zal ze tegen december nog niet goed op weg zijn."

Uitgetekend pad

Het maakt niet veel uit of de balans een kwartaal eerder of later ingekrompen wordt, erkent de econoom. "Toch denk ik dat de huidige Fed-voorzitter Yellen graag wil dat het pad naar het einde van de monetaire versoepeling al helemaal uitgetekend is, wanneer in februari een nieuwe voorzitter komt. President Trump kan Yellen uiteraard ook herbenoemen, maar daar gaan we eigenlijk niet van uit."

Als de strategie namelijk niet helemaal uitgestippeld wordt, kan er onzekerheid op de markten ontstaan. Fels ziet het als meest waarschijnlijk dat de Fed toch beslist om in juni te rente te verhogen, tenzij het banencijfer in die maand nog lelijk verrast.

Tip de redactie