Alternatieve beleggingen drijven kosten pensioenfondsen op

De meeste fondsmanagers verlagen de fees die ze vragen aan pensioenfondsen. Er is een uitzondering: managers gespecialiseerd in alternatieve beleggingsvormen. 

Dat valt te lezen in het rapport Investment Management Fees: New Savings, New Challenges van Bfinance dat verschillende grote pensioenfondsen vroeg naar hun ervaringen.

De vergoedingen die pensioenfondsen betalen aan vermogensbeheerders zijn de laatste jaren over het algemeen gedaald. De concurrentie van indexfondsen is zo groot dat actieve fondsmanagers hun kosten wel moesten bijstellen.

In sommige gevallen gaat het om enorme kostenverlagingen. Beleggingsfondsen die in hedgefondsen investeren verlaagden hun fees met liefst 30 procent sinds 2010.  In andere gevallen ging het om kleinere getallen zoals bij de actief beheerde fondsen (8 procent sinds 2010).

Buiten de beurs om

Toch zijn de kosten voor beheer voor de pensioensector opgelopen. De oorzaak ligt bij het groeiende aandeel van het vermogen dat buiten de beurs om wordt belegd, in infrastructuur, direct vastgoed en private bedrijven bijvoorbeeld.

Vermogensbeheerders die deze alternatieve investeringsvormen aanbieden vragen vaak hoge beloningen, en dat heeft ertoe geleid dat de afgelopen tien jaar de beheerkosten van een gemiddeld pensioenfonds toch opliepen. 

Volgens algemeen directeur Anne Feuillen van Bfinance worden de hoge kosten bij alternatieve beleggingen veroorzaakt doordat te veel beleggers vissen in dezelfde vijver. Populaire private equity-fondsmanagers kunnen daardoor vragen wat ze willen. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

Groot risico

En beel pensioenfondsen vinden het risico te groot om deze fondsmanagers te omzeilen en zelf in onroerend goed of particuliere bedrijven te gaan beleggen.

Niet alle alternatieve fondsmanagers zijn  overigens duurder geworden. Een uitzondering vormen degene die zich hebben gespecialiseerd in particuliere schulden. Die zijn de laatste tien jaar 30 procent goedkoper geworden.

Tip de redactie