Buffetts slechtst presterende aandelen in 2017

Niet alle aandelen van ‘het orakel van Omaha’ Warren Buffett kunnen even succesvol zijn. De meeste aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway presteren dit jaar prima, maar enkele bedrijven blijven achter.

Fool.com zette ze op een rijtje; het gaat om Verizon, General Electric, IBM, UPS en Phillips 66.

Verizon

Dit bedrijf presteerde in 2017 het slechtst: aandelen Verizon daalden year to date 13 procent. Buffett verkocht echter een groot deel van zijn positie al in het vierde kwartaal van 2016, waardoor Verizon nu de kleinste positie is in de portefeuille.

General Electric

De tweede in de rij is General Electric, dat in 2017 ongeveer 9 procent in de min staat. In enkele opzichten waren de cijfers die de industriegigant publiceerde over het eerste kwartaal beneden verwachting. Op langere termijn ziet het plaatje er echter nog steeds positief uit.

IBM

Ook IBM ging zo’n 9 procent onderuit dit jaar. Recent zei Buffett nog dat hij een derde van zijn positie in IBM van de hand heeft gedaan. Het bedrijf is nog steeds sterk en winstgevend, maar toch is de topbelegger minder optimistisch dan eerst. Volgens hem heeft IBM last van sterke concurrenten. 

UPS

Het aandeel UPS moest 8 procent inleveren in 2017. Voor Buffett is dat niet zo’n probleem, omdat Berkshire Hathaway maar een klein belang in het bedrijf heeft. Reden waren de minder sterk dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van 2016. Hoewel de resultaten in de eerste 3 maanden van 2017 weer boven verwachting waren, konden ze geen slinger aan de koers geven.

Phillips 66

Phillips 66 leverde 7 procent in year to date. Het had nog erger kunnen zijn, want in april was dit nog 12 procent. Ook bij Phillips 66 is dit te wijten aan teleurstellende resultaten over het laatste kwartaal van afgelopen jaar. 

Niet wakker

Hoewel de koersen van deze aandelen dit jaar daalden, zal Warren Buffett er niet wakker van liggen. Hij is meer geïnteresseerd in de fundamentals van de ondernemingen en kijkt liever naar de lange termijn dan naar tijdelijke koersschommelingen.

Lees ook: Zo zag Buffetts portefeuille er 25 jaar geleden uit

Tip de redactie