'Europese aandelen onterecht ongeliefd'

Europese aandelen zijn verrassend ongeliefd, zelfs nu een sterk winstseizoen ze aantrekkelijker maakt dan Amerikaanse aandelen,

In het eerste kwartaal zijn de Europese bedrijfswinsten gemiddeld 26 procent gestegen. Europese aandelenindices zijn door de politieke onzekerheid achtergebleven, in weerwil van de Verenigde Staten waar aandelenmarkten meer zijn gestegen dan de winstcijfers rechtvaardigen, schrijft beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco in zijn meest recente outlook.

Volgens Daalder komt dat doordat beleggers zich niet op de bedrijfscijfers maar op brexit en angst voor populisme hebben gefocust. Aandelen uit de Verenigde Staten zijn hierdoor priced for perfection terwijl Europese aandelen meer priced for depression zijn.

26 procent hoger

"De winsten van S&P 500-bedrijven lijken op schema te liggen om ten opzichte van vorig jaar 13 procent te stijgen. Dat blijft achter bij de stijging van 15 procent van de S&P 500  in dezelfde periode."

"Ter vergelijking, de Eurostoxx 600 lijkt af te stevenen op een stijging van de winst per aandeel van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Daar staat slechts een stijging van 13 procent van de beurs tegenover", aldus Daalder.

"In de minder gediversifieerde Eurostoxx 50, waar aandelen uit het Verenigd Koninkrijk zijn uitgesloten, komen die cijfers op respectievelijk 20 procent en 17 procent uit. Gebaseerd op deze nummers mag het duidelijk zijn dat de Amerikaanse aandelen zijn ondersteund door hun stijgende koerswinstverhoudingen terwijl Europese aandelen goedkoper zijn geworden." 

Goede nieuws genegeerd

Dit alles heeft volgens daalder vooral te maken met het feit dat de Amerikaanse markt een hoop goed nieuws heeft ingeprijsd terwijl onzekerheden juist zijn genegeerd. Voor de Europese markt geldt precies het tegenovergestelde; daar zijn onzekerheden namelijk ingesprijsd en is al het goede nieuws genegeerd. 

Daalder ziet vier factoren die verklaren waarom Europa momenteel de betere keus is: economische prestaties, politiek, omzetgroei en waarderingen.  

Economische prestaties
"De economie van de eurozone is de afgelopen twee jaar net zo hard gegroeid als die in de Verenigde Staten. Omdat de groei van de populatie in Europa lager is dan die van de Verenigde Staten, betekent dat dat de groei van het bruto binnenlands product als hoofd van de bevolking hoger is."

Politiek
Een van de belangrijkste risico's voor 2017 was volgens Daalder de hoge mate van politieke onzekerheid in Europa. "De Nederlandse, Franse en Duitse verkiezingen in combinatie met onzekerheid rondom brexit, Italië en Griekenland hebben 2017 er doen uitzien als een politiek slagveld." Nu we een aantal maanden verder zijn ziet de situatie er echter een stuk minder bedreigend uit.

Omzetgroei
"Het eerste kwartaal lijkt qua omzetgroei het sterkste in vijf jaar te worden. Europa kan potentieel dubbelcijfere omzetgroei behalen. Dit vertaalt zich in sterke dubbelcijferige groei van de winst per aandeel wereldwijd."

Waarderingen
Het ligt eraan welke maatstaf u gebruikt, maar volgens de Cyclically Adjusted Price Earnings (CAPE) wij Robeco de voorkeur aan geeft, zijn Europese aandelen 48 procent ondergewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse Daalder waarschuwt  er overigens wel voor dat waarderingen nooit een goede timingindicator vormen. De goedkope waarderingen kunt u het beste combineren met andere factoren zoals een verbeterend economisch sentiment, afnemende politieke risico's en een algeheel momentum.

Tip de redactie