Goldman Sachs verwacht daling olieprijs

De olieprijs staat op het punt om in te storten. De langetermijnprijs van 50 dollar per vat is niet langer haalbaar. Dat valt op te maken uit een analistenrapport van Goldman Sachs dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd.

Goldman Sachs-analisten Damien Courvalin en Jeff Curie rekenen erop dat de prijs van olie verder onder druk komt te staan. In de afgelopen week daalde de olieprijs 6 procent en kwam daarmee in de buurt van het niveau van afgelopen november. Toen besloten de Opec-landen om de olieproductie te beperken met 1,2 miljoen vaten per dag.

Ze hebben hun belofte gehouden. Op basis van informatie van Reuters is de olieproductie van Opec-landen sinds november gedaald van 33,2 miljoen vaten naar 31,7 miljoen vaten per dag.

Daar staat tegenover dat de Amerikaanse olie-industrie de productie de afgelopen maanden juist heeft verhoogd. De Amerikaanse productie steeg sinds september vorig jaar van ruim 8,5 miljoen dagelijkse vaten naar bijna 9,2 miljoen vaten nu. De productie in de Amerikaanse schaliegasindustrie is met name sinds februari gestegen. De olieprijs bereikte op dat moment het hoogste niveau van het afgelopen jaar.

Stijgende Amerikaanse productie

Toch is de Amerikaanse oliebonanza niet voldoende om de recente olieprijsdaling te verklaren. Volgens de Goldman Sachs-analisten speelt de twijfel over de Chinese groei ook een belangrijke rol. Afgelopen week daalde de vraag naar koper en ijzererts. Dat werd verklaard door mogelijke Chinese groeiproblemen en had ook gevolgen voor de olieprijs.

Een derde oorzaak van de olieprijsdaling is dat de voorraad aan beschikbare olie minder snel daalt dan waar op was gerekend. Speculanten bouwen voorraden olie op omdat ze denken dat de olieprijs op termijn zal stijgen. Dat gebeurt vooral als de prijs van futures hoger is dan de huidige marktprijs. Nu er twijfel ontstaat over de toekomstige olieprijs worden deze voorraden afgebouwd en komt er extra olie op de markt.

De laatste cijfers van de Amerikaanse oliesector wijzen erop dat de olieproductie daar nog altijd stijgt. Baker Hughes meldt dat de productie in de afgelopen week voor de zestiende week op rij is gestegen. Dat voedt volgens Goldman Sachs de vrees dat de olieprijs verder zal dalen.

NUwerk

Tip de redactie