Dit zeggen analisten over de winst van Macron

Zondagavond boekte de liberale Emmanuel Macron een ruime overwinning op de extreemrechtse Marine Le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen. Welke implicaties heeft dit voor de financiële markten?

Bloomberg Business verzamelde een aantal reacties van analisten en economen van vooraanstaande banken en vermogensbeheerders.

BlackRock

"Wij zijn positief over Europese aandelen. De vermindering van het politieke risico helpt beleggers om weer te focussen op de verbeterende groeivooruitzichten in de regio. Echter, het politieke risico in Italië en het fragiele bankensysteem daar kan binnenkort weer in het vizier komen, zeker als er al verkiezingen in 2017 komen."

UBS 

"Macron zal zich vooral inzetten om de arbeidsmarkt te hervormen, de belastingen voor bedrijven te verlagen en de publieke sector efficiënter te maken. Daarnaast verwachten we dat de ECB in september zal aankondigen dat het het kwantitatieve verruimingsprogramma gaat afbouwen, om in januari 2018 daarmee te starten. Verder denken we dat Macron als president positief is voor de euro; de munt kan de komende twaalf maanden op naar de 1,20 dollar."

Morgan Stanley

"Het staartrisico van een Frexit is geweken, maar de Franse economie zal waarschijnlijk slechts in kleine stappen hervormd kunnen worden. Het lijkt erop dat de markt zich realiseert dat een gefragmenteerd parlement echte verandering in de weg zit, maar er minder bewust van is dat het de agenda van Macron zèlf is die eerder voor stapsgewijze dan voor radicale hervormingen gaat."

Jefferies

"We blijven bullish op Frankrijk met onze assetallocatie. De Franse index handelt rond 15,2 keer de winst met een gemiddeld dividendrendement van 3,2 procent."

Volgens Legal & General Investment Management (LGIM) is het gevaar nog niet helemaal geweken. 

In een note schrijven experts: "De aandacht zal snel verschuiven naar de parlementaire verkiezingen op 11 en 18 juni. Het zal lastig worden voor Macron om een meerderheidsregering te vormen. Zonder meerderheid zal hij compromissen moeten sluiten."

Italië

"Daarnaast hebben we nog verkiezingen in Duitsland en Italië, waarbij we de laatste niet moeten onderschatten: De anti-establishment Vijfsterrenbeweging staat er gunstig voor."

Aangezien deze uitslag verwacht werd, is de marktreactie vrij tam geweest, zegt LGIM. "Bij aandelenmarkten is de blik weer op bedrijfswinsten gericht. We blijven negatief over de euro vanwege het Italiaanse risico en de verschillen tussen de rentetarieven in Europa en de VS en we denken dat het verstandig is om Europees valutarisico te hedgen." 

Marktverstoring 

"De grootste uitdaging licht echter bij obligaties: de ECB is op weg naar het bezitten van bijna een kwart van de staats- en bedrijfsobligaties en het vooruitzicht dat die enorme steun wordt teruggebracht, kan wel eens de grootste marktverstoring in de tweede helft van 2017 blijken te zijn."

"De markten hebben opgelucht gereageerd op de overwinning van Macron, al stonden de Europese markten een fractie lager na opening", schrijft Lukas Daalder, CIO van Robeco Investment Solutions, in een rapport.

"De Nikkei ging al 2 procent omhoog door het nieuws. Ook zullen Europese aandelen, die opnieuw beoordeeld worden na de mooie winstcijfers in het eerste kwartaal, uiteindelijk positief reageren."

"Het lijkt er wel op dat de financiële markten vorige week een overwinning van Macron al hebben ingeprijsd. Dat verklaart de lauwe reactie van de euro tot nu toe. Na de eerste ronde steeg de euro nog met 1,5 procent ten opzichte van de dollar, en vanochtend kwam de sterke munt nog amper van zijn plaats", aldus Daalder.

Tip de redactie