Er zijn zoveel ETF’s op de markt dat beleggers vaak door de bomen het bos niet meer zien. Hoe kies je de beste ETF? Wat is een ETF die past bij het risico dat je wilt nemen en het rendement dat je wilt maken? En hoe bepaal je dat? 

IEXGeld zet drie aandachtspunten op een rij die je richting kunnen geven bij het kiezen van een ETF.

1. Wat is de onderliggende index?

Veel beleggers kiezen een ETF aan de hand van de uitgever of de kosten. Deze dingen zijn belangrijk, maar niet zo belangrijk als de onderliggende index. De index is de blauwdruk van het fonds en de fondsbeheerder koopt dezelfde beleggingen in dezelfde proporties als de index.

De index bepaalt hoe een fonds presteert en bijna alle ETF’s volgen de prestaties van een index. Dus leer eerst meer over een onderliggende index voordat je in een ETF belegt.

2. Hoe ver wijkt de ETF af van index?

Idealiter stijgt een ETF ook 5 procent als de onderliggende index 5 procent klimt, maar dat komt bijna niet voor. De reden? De kosten. Deze eten aan het rendement van een fonds. Als er kosten van 0,25 procent bij een ETF horen, dan staat de ETF maar 4,75 procent hoger.

Daarnaast volgen sommige ETF’s de prestaties van de onderliggende index niet helemaal goed. Sommige indices zijn makkelijker om te volgen dan anderen. De index van een verschillende opkomende markten met daarin duizenden aandelen is een voorbeeld van een index die moeilijker is om na te bootsen.

3. Hoeveel wordt er in gehandeld?

Een ETF werkt alleen als je deze ook kan kopen of verkopen als je dat wilt. Hoe meer er gehandeld wordt in een ETF hoe beter. Deze zijn daarom ook goedkoper om te kopen of verkopen. Kijk daarom of er genoeg volume is in een ETF.

 Lees ook: Een ETF, wat is dat precies?