In de tweede ronde van de Franse verkiezingen nemen Macron en Le Pen het tegen elkaar op. Paul Flood, fondsbeheerder bij Newton, legt uit wat de verschillende uitslagen voor de markten kunnen betekenen.

"De uitslag van de eerste ronde zorgde voor een opluchtingsrally”, steekt hij van wal. “De markten lijken uit te gaan van een overwinning door Macron, maar de euroscepsis onder de Franse kiezers is groot en speelt een belangrijke rol tijdens deze verkiezingen. De kans is nog altijd aanwezig dat Le Pen wint."

Flood zet bij beide scenario’s op een rij wat er waarschijnlijk gaat gebeuren:

Als Macron wint:

Bij een ruime winst van Macron verwacht hij een sterkere euro, goed presterende aandelen in Europa en Duitse Bunds die in de verkoop gaan. "De Franse obligatiespread krimpt, omdat de perceptie zal zijn dat de Europese Unie een belangrijke steun in de rug heeft gekregen."

"Mocht Macron slechts marginaal Le Pen weten te verslaan, dan zullen de euro en de Europese aandelenmarkten redelijk stabiel blijven. De focus verschuift dan naar de verkiezingen voor de nationale assemblee volgende maand."

Als Le Pen wint:

"Als Le Pen wint, dreigt een Frexit en loopt het Europese project gevaar. Tijdens haar campagne heeft ze aangekondigd met Brussel te willen onderhandelen en een referendum te willen houden over de vraag of Frankrijk in de EU moet blijven of niet, waarmee ze twijfel zaait onder beleggers en markten onzeker worden."

Een verkiezingsoverwinning van Le Pen leidt volgens Flood ertoe dat de euro en Europese aandelen - met name Franse aandelen - in de uitverkoop gaan. "Obligaties gaan rally’en en spreads in Franse overheidsobligaties worden groter."

Duidelijke overwinning Macron

  • Sterke euro
  • Sterke Europese aandelenmarkten
  • Negatieve reactie obligatiemarkten

Overwinning Le Pen

  • Negatief voor de euro
  • Negatief voor Europese aandelen, Franse in het bijzonder
  • Marginaal positief voor obligatiemarkten, negatief voor Franse obligaties
  • Negatief voor Europese groei en de Europese Unie

Lees meer: Analisten over de Franse verkiezingen