Veel beleggers hebben hun bedenkingen bij de hoge waarderingen van Amerikaanse aandelen. Maar beleggers moeten niet aleen naar waarderingen kijken en juist de achterliggende trend in de gaten houden.

Dit zegt Jonathan Simon portefeuillemanager van het US Value Fund (JP Morgan Asset Management) in een note. 

Hoewel de Amerikaanse markt iets boven de reële waarde wordt verhandeld, wordt dit door de relatief lage rentes, economische groei en winstgroeiverwachtingen wel gerechtvaardigd, stelt hij. 

"Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er grote verschillen bestaan tussen sectoren." Zo wordt de consumentenverbruiksartikelensector verhandeld tegen een niveau dat ruim boven het gemiddelde ligt, ondanks lage winstgroeiverwachtingen. Andere delen van de markt, zoals luxe goederen en de financiële sector, blijven volgens Simon relatief ondergewaardeerd, ondanks een verwachte sterke winstgroei voor dit jaar.

Kansen?

Op de vraag waar Simon de meest aantrekkelijke kansen ziet, antwoordt hij: "Als je puur kijkt naar de waardering, dan zijn de meeste van de relatief dure sectoren onderwogen in onze portefeuille."

"Met name industrie, consumentenverbruiksartikelen en IT zijn momenteel delen van de markt waarin we een beperkte positie hebben. De energiesector is ook onderwogen ten opzichte van de benchmark, hoewel we de afgelopen maanden het belang hierin hebben uitgebreid vanwege de relatief lage waardering van de sector."

"We benaderen de cyclische delen van de markt op een minder riskante manier, door te beleggen in bedrijven met relatief stabiele winstpatronen, gezonde balansen, hoge duurzame vrije cashflows en een gedegen managementteam."

Kwaliteitsbedrijven

Luxe goederen en financials beslaan nu 40 procent van de portefeuille, zegt de expert.

"We hebben historisch gezien ook voorkeuren voor deze sectoren, omdat hier bedrijven in zitten die we graag zien: kwaliteitsbedrijven met sterke merken, een consistent winstenverhaal en managementteams die de instelling hebben van een eigenaar of exploitant."