Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen en Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, leggen uit waarom Macron als president van Frankrijk positief zou zijn voor Europese aandelen.

Ook wijzen ze op andere factoren die in het voordeel van de beleggingscategorie spreken.

"Macron is een centrumpoliticus met een linkse oriëntatie, heel mainstream eigenlijk", zegt Wade. "Zijn beleid is marktvriendelijk en pro-EU. Als hij als president wordt gekozen, kan de Duits-Franse as nieuw leven in geblazen worden en kan er wellicht over verdere Europese integratie gesproken worden."

Uitdaging

De echte uitdaging is om Frankrijk concurrerender te maken en het begrotingstekort te verkleinen, schrijven de twee. De arbeidsmarkt moet worden hervormd en de 35-urige werkweek moeten worden aangepakt.

De uitslag van de eerste ronde is in ieder geval positief. Skanberg: "Beleggers zaten te wachten op meer duidelijkheid rond de Franse verkiezingen voordat zij hun blootstelling aan Europa vergrootten. Er zijn echter meer factoren dan alleen de overwinning van Macron die kunnen zorgen voor een langdurige outperformance van Europese aandelen."

Kansen bij farmaceuten en banken 

"De waarderingen zijn aantrekkelijk en de winstgroei trekt aan. Dat biedt zeker perspectief voor een rotatie richting de euro en Europese aandelen. Met name zien we kansen in min of meer defensieve sectoren. Bijvoorbeeld farmaceuten, die achterop geraakt zijn bij de markt. Ook is er ruimte voor een aantal banken en sectoren zoals automotive en bouw."

Gezien de achterblijvende prestaties van Europese aandelen ten opzichte van de S&P 500 of de wereldwijde index denkt Skanberg dat de omslag nog maar net is ingezet. "Europa is structureel laag gewaardeerd; het is wachten op meer tekenen van aantrekkende bedrijfswinsten."

Bekijk ook: Analisten over de Franse verkiezingen