Het gat tussen de groei van de winst per aandeel in de Verenigde Staten en de groei van het bnp (bruto nationaal product) is niet meer zo groot geweest sinds 2011.

Dat blijkt uit een analyse van Cnbc. Hoe kan het dat ondanks de vertragende groei in de VS toch de winsten zo sterk kunnen zijn?

In het eerste kwartaal leek het erop dat hoe minder blootstelling een Amerikaans bedrijf aan de VS heeft, hoe beter de resultaten zijn. 

Bedrijven in de S&P 500 die meer dan de helft van de omzet in het buitenland behalen, realiseerden gemiddeld een winstgroei van 19,9 procent. Dat is dubbel zoveel als bedrijven die het vooral van omzet binnen de VS moeten hebben.

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal slechts 0,7 procent, het laagste tempo in drie jaar. De VS is nog altijd de grootste economie ter wereld, maar de groei stagneerde, terwijl die in de rest van de wereld aantrok. Nick Raich, CEO van The Earnings Scout: "We zien dat de opleving van groei buiten de VS wordt gereflecteerd in de Amerikaanse winstcijfers."

Banken

Vooral Amerikaanse banken rapporteerden het eerste kwartaal sterke resultaten, gesteund door oplopende rentes en wereldwijd aantrekkende groei. Bank of America, JP Morgan Chase en Morgan Stanley droegen substantieel bij aan de winstgroei in de S&P 500.

Andere factoren die meehielpen aan de goede winstcijfers in de VS waren de zwakkere dollar en een stabilisering van de olieprijzen.