Jeremy Siegel, hoogleraar Finance aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, staat bekend als marktbull. Ook nu de waarderingen van aandelen wereldwijd hoog zijn, maakt hij zich nog geen zorgen. Sterker nog, hij ziet een ‘Goldilocks’-omgeving voor de beleggingscategorie.

De afgelopen zes maanden kreeg de S&P 500 er 12 procent bij, maar Siegel is nog altijd optimistisch. "Ik denk zelfs dat we een Goldilocks-situatie op de aandelenmarkten hebben. Alles loopt met elkaar in de pas", verklaart hij tegenover Cnbc.

Sinds 2009

Het winstenverhaal ziet er rooskleuriger uit, begint de hoogleraar. "Maar wat nog veel belangrijker is, is dat de winstverwachtingen van bedrijven voor zowel het tweede als het derde en het vierde kwartaal positief zijn. Dat hebben we jaren niet gehad. Er kan uiteraard nog van alles gebeuren, het is immers nog maar april. Maar ik zie dit voor het eerst sinds we uit het dal van de crisis kropen in 2009."

Ongeveer de helft van de S&P-bedrijven hebben inmiddels hun resultaten gerapporteerd. De winstgroei ligt gemiddeld op 11,1 procent, waarbij energiebedrijven en financials het leeuwendeel voor hun rekening nemen.

Niet te warm, niet te koud

Daarnaast werd onlangs bekend dat de economische groei in de VS relatief vertraagt. Er zal dus geen sprake zijn van een hogere inflatiedruk die de Federal Reserve dwingt het tempo van renteverhogingen op te voeren. Dat draagt bij aan een ‘niet te warme en niet te koude’ Goldilocks-omgeving.

"Maar het feit dat alles er zo goed uitziet, is op zich alweer een reden om op te passen, want juist dan kan het fout gaan", relativeert Siegel.