De Europese Centrale Bank vergadert donderdag over het monetaire beleid. Anonieme bronnen zeggen dat het beleid ruim blijft.

De aandelenbeurzen zijn na de eerste etappe-overwinning van Emmanuel Macron omhoog geschoten, de economische vooruitzichten voor de eurozone worden steeds beter en de inflatie nadert de grens van 2 procent.

Volgens sommige financieel experts en politici reden genoeg om eens na te denken over een wat krapper monetair beleid, maar de Europese Centrale Bank (ECB) wil hier nog lang niet aan. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de Europese Centrale Bank.

De prijsinflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 1,5 procent en blijft naar verwachting nog jaren onder het maximum van 2 procent, vertelt een bron. "We moeten daarom heel voorzichtig zijn voordat we veranderingen in het beleid aankondigen."

Geld moet rollen

Het beleid van de ECB bestaat nu grofweg uit twee belangrijke pijlers.

  • Ten eerste wordt geld zo goed als gratis gemaakt door banken tegenwoordig zelfs te laten betalen als ze overtollig geld willen stallen bij de ECB.
  • Ten tweede worden er massaal obligaties opgekocht, de limiet ligt nu bij 2.300 miljard euro.

Beide instrumenten hebben als doel dat consumenten en bedrijven het geld laten rollen zodat de economie harder groeit.  Vooral in zuidelijke landen vinden politici het nog te vroeg om hiermee op te houden. Daarvoor is de economie nog te kwetsbaar. 

Schaarste

Maar er gaan ook andere stemmen op. De president van De Nederlandse Bank Klaas Knot heeft bijvoorbeeld zijn zorgen geuit over het risico van luchtbellen op de aandelen en vastgoedmarkt. Die zorgen worden gedeeld door de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann.

Een andere probleem is dat de kwalitatief goede obligaties zo langzaam op raken. Dat is iets waar onder andere de Portugese en Duitse centrale banken over hebben geklaagd. In Duitsland gelden staatsobligaties inmiddels zelfs als schaars goed, wat vervelend is voor institutionele beleggers, die soms verplicht zijn hierin te beleggen.

Op koningsdag zal de ECB officieel bekendmaken hoe zij de economische situatie inschat.