Beleggers nemen winst op edelmetalen na de sterke rally van afgelopen week. In plaats daarvan stappen ze contrair in cacao- en olie-ETP’s. 

Dat blijkt uit de Weekly Flows Analysis van ETF Securities.

“Goud is dicht in de buurt gekomen van ons koersdoel van 1.300 dollar per troy ounce voor halverwege het jaar. We zagen een uitstroom van 30 miljoen dollar bij goud-ETP’s.” 

ETP's (Exchange Traded Products) zijn passieve beleggingsproducten die hetzelfde rendement als een bepaalde markt willen maken. Over het algemeen volgen ETP's een benchmark of index.

Fed biedt steun

“Het escaleren van de spanningen in Syrië, Noord-Korea en de onzekerheid over de uitkomst van de Franse verkiezingen zorgden afgelopen weken juist voor aanzienlijke instroom in goud-ETP's. Year-to-date (2017 tot nu toe) mochten goud-ETP’s al meer dan 600 miljoen dollar aan instroom verwelkomen.”

ETF Securities verwacht nog steeds steun onder de koers, omdat de kans dat de Federal Reserve in juni de rente gaat verhogen gezakt is naar minder dan 50 procent. 

Olie en cacao

Beleggers zetten nu in op olie en cacao. “We zien een opportunistische instroom in olie-ETP’s, na een correctie van de olieprijs van vorige week. Dit kwam door teleurstellende cijfers over de Amerikaanse olievoorraad, die minder was gedaald dan gedacht.”

Dit is daarnaast de achtste opeenvolgende week van instroom in cacao-ETP’s. De spotprijzen in New York en Londen bereikten het laagste punt in vier jaar. De cacaoprijs is de afgelopen maanden met maar liefst 42 procent afgekomen, en is daarmee één van de slechtst presterende commodities.”