Hoge rendementen en veel geld op zoek naar een huis maken een correctie op de beurzen van frontier markten waarschijnlijk.

Dit zegt opkomende markten-specialist Mark Mobius van Franklin Templeton. Hij wijst op het vele geld dat de afgelopen maanden naar frontier markets is gestroomd. Ook is, uitgedrukt in lokale valuta, de MSCI Frontier Markets index al 32 procent gestegen ten opzichte van begin dit jaar.

Frontier markten zijn nog in een vroeg stadium van hun economische ontwikkeling, opkomende markten zijn al wat verder in die ontwikkeling. 

Mobius is voor de korte termijn behoedzaam over frontiermarkten. “Een hoop geld zoekt een huis en het is een relatieve illiquide markt. Je kunt op gegeven moment een correctie verwachten, maar op lange termijn moeten frontiermarkten het goed kunnen doen. Je kunt echter niet voortdurend hoge rendementen verwachten van frontiermarkten.”

Afhankelijk van Trump

Het opkomende markten-team van Franklin Templeton heeft de blootstelling aan India en Brazilië verhoogd, ondanks dat de beurzen van deze landen ook stevige plussen hebben laten zien.

Mobius denkt dat in Brazilië de nieuwe president Michel Temer hervormingen relatief snel in gang kan zetten. In India verwacht hij het nodige van het voornemen van de overheid om staatsbedrijven deels te privatiseren.

Dat de frontier- en opkomende markten het zo goed hebben gedaan ondanks dat de Amerikaanse rente stijgt, bewijst volgens Mobius dat de relatie tussen beide niet zo duidelijk is als gedacht.

"De prestaties van de Amerikaanse economie als geheel zijn van een veel grotere invloed, en daarom kan de beleggingscategorie tegenwind verwachten als president Trump zijn groeipolitiek er niet doorheen krijgt."