Beleggers hebben opgelucht gereageerd op de uitslag van de Franse verkiezingen. Zowel de euro als Franse aandelen stegen.

De opluchting volgt nadat kandidaat Emmanuel Macron de meeste stemmen binnenhaalde bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hij kreeg de steun van ongeveer 24 procent van de Franse kiezers. Dat was zo'n 2 procent meer dan de extreemrechtse Marine Le Pen, de partijleider van het Front National.

Opiniepeilingen wijzen erop dat Macron Le Pen eenvoudig zal verslaan bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die over twee weken plaatsvindt. Volgens een peiling, waar Bloomberg melding van maakt, vergaart Macron 62 procent van de stemmen, tegen 38 procent voor Le Pen. Die marge is zo hoog dat een nieuwe Brexit- of Trump-verrassing wordt uitgesloten.

De euro steeg maandagochtend 1,3 procent ten opzichte van de dollar naar 1,0866 dollar. De Europese eenheidsmunt bereikte aanvankelijk zelfs een niveau van 1,0940 dollar, het hoogste niveau in de afgelopen vijf maanden. De winst ten opzichte van de Japanse yen was nog groter. De euro steeg 2,4 procent ten opzichte van de Japanse munt naar 119,77 yen. De goudprijs daalde 0,8 procent naar 1273,40 dollar per ounce.

Blije beurzen

Europese beurzen zijn de dag positief begonnen. In de ochtendhandel steeg de Japanse beurs 1,5 procent. Dat was vooral in reactie op de lagere koers voor de yen. In Shanghai daalden aandelen 1,7 procent.

Volgens Tim Riddell, analist bij Westpac, is de marktreactie verklaarbaar. "De stijging van de eurokoers en de toenemende risicobereidheid van beleggers zijn een logisch gevolg van de uitslag", verklaarde hij tegenover persbureau Reuters. "De rente op obligaties zal dalen in Europa, de bandbreedte ten opzichte van Duitse obligaties zal verminderen en aandelen zullen stijgen."