De Verenigde Staten houdt een grootschalig onderzoek naar de vraag of de import van staal aan banden moet worden gelegd. Dit omdat exporteurs van staal, waaronder China, een bedreiging zouden vormen voor het nationale belang.

Dat schrijft Belegger.nl naar aanleiding van een artikel op Cnbc.

China produceert maar liefst de helft van alle staal in de wereld, meer dan de VS, Japan en Rusland samen, volgens de World Steel Association. Het land wordt al lange tijd beschuldigd van het goedkoop staal dumpen op de wereldmarkt, voor prijzen die onder de kosten voor het produceren en exporteren liggen.

Niet escaleren

Afgelopen jaar stegen de spanningen; Europa ging de strijd aan met het dumpen van staal door middel van het invoeren van hogere tarieven op Chinese staalimporten.

Volgens Julian Evans-Pritchard, China-specialist bij Capital Economics, zullen de Chinezen een zachte houding aannemen als reactie op het Amerikaanse onderzoek. “Ze zullen er niet blij mee zijn en er zijn meer zorgen over het handelsbeleid onder Trump dan dat er waren onder Obama. Maar ze zullen er niet flink tegenin gaan, omdat ze de spanningen niet willen laten escaleren.”

Vooral voor eigen gebruik

Maar zelfs als de VS hogere tarieven gaat rekenen voor de import van Chinees staal, en andere landen zouden volgen, dan nog heeft het land niet echt een probleem. “Het is niet waarschijnlijk dat het een grote impact zal hebben op de economie. Het grootste deel van het staal dat in China wordt geproduceerd is voor binnenlands gebruik.”

Lees ook: ArcelorMittal op de dip kopen!