Het is natuurlijk alles behalve verantwoord beleggen, obligaties uit landen die het niet zo nauw nemen met democratie renderen op korte termijn veel beter.

Obligaties uit niet-vrije landen zijn veel lucratiever, vooral op korte termijn, zo schrijft IEXProfs op basis van een onderzoek van Bloomberg waarbij de rendementen van obligaties uit dictaturen worden afgezet tegen die uit democratische landen.

De eerste hebben het afgelopen jaar een rendement laten zien van 15 procent. De democratieën blijven steken op een gemiddeld rendement van 8,6 procent. Het rendement voor dictaturen over de afgelopen twee jaar is ook nog hoger.

Macht belangrijker dan bevolking

Voor langere perioden slaat het voordeel over naar de democratische landen. Volgens Bloomberg gaat het niet noodzakelijkerwijs om een nieuw fenomeen. De afgelopen week vonden echter een aantal gebeurtenissen plaats die het verschil vergrootte.

President Maduro van Venezuela besloot 2,5 miljard dollar aan obligaties af te lossen, terwijl het land geen geld heeft om noodzakelijk voedsel in te voeren. Twee dagen later bleek El Salvador, al 25 jaar een democratie, niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Volgens Victor Fu, een obligatiestrateeg voor Stifel Nicolaus & Co, zijn beleggers ten onrechte nerveus over obligaties die uitgegeven worden door dictaturen. Voor dergelijke regeringen is het handhaven van de macht belangrijker dan het welzijn van de bevolking.

Turkije ook aantrekkelijk voor obligatiebeleggers

Ze zullen dan ook willen voorkomen dat er onrust ontstaat als gevolg van wanbetalingen. De obligaties die zijn uitgegeven door Venezuela hebben het afgelopen jaar een rendement opgeleverd van 55 procent.

Dat is aanzienlijk meer dan de 34 procent waar Ghana, het best presterende democratische land, op kan bogen. De obligaties van tien van de vijftien landen die door denktank Freedom House als dictatuur worden betiteld, behaalden een rendement van meer dan 10 procent.

Het gaat dan om landen die zo divers zijn als Venezuela, Azerbaijan, Qatar, Saoedi Arabië en Egypte. Maar ook een land als Turkije, dat steeds meer autocratische trekken vertoont, is volgens Fu gunstig gezind aan obligatiebeleggers.

Kwetsbare basis

Het is van belang naar de omstandigheden in de betrokken landen te kijken. In Latijns-Amerika zijn diverse nieuwe democratische regeringen aan de macht gekomen in Argentinië, Brazilië en Chili.

Maar hun machtsbasis is kwetsbaar. Dat maakt het lastig om noodzakelijke financiële maatregelen te nemen. De zes landen die in de 21e eeuw niet aan de betalingsverplichtingen voldeden waren een stuk democratischer.

Het laatste als niet-vrij omschreven land dat in betalingsproblemen kwam was Rusland in 1998.