De baas van de grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, ziet donkere wolken samentrekken boven de Amerikaanse aandelenmarkt.

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft dringend bevestiging nodig dat de bedrijfswinsten sterk blijven en Trump vaart maakt met zijn belastinghervorming en infrastructuuruitgaven. Gebeurt dat niet, dan moeten beleggers zich opmaken voor een koerscorrectie van 5 tot 10 procent.

Dat zei Laurence D. Fink, ceo van BlackRock, tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers, zo schrijft IEXProfs.

Niet enthousiast

BlackRock beleefde een uitstekend eerste kwartaal in 2017. De positieve stemming op de Amerikaanse aandelenbeurs was daar één van de oorzaken van. Maar hoe lang houdt de rally nog aan?

Fink is niet erg enthousiast. "De voortekenen worden steeds donkerder", zo zei hij. De topman wijst onder andere op de dalende autoverkopen en de afnemende activiteit op de markt voor fusies en overnames. Maar hij had net zo goed de tegenvallende werkgelegenheidscijfers en consumentenbestedingen kunnen noemen.

Fink: "De Verenigde Staten zijn momenteel de zwakste economie van de G7. Als dat zo blijft dan zijn koers-winstverhoudingen van boven de 20 niet te rechtvaardigen."

Optimistisch op lange termijn

Voor de langere termijn blijft een van de machtigste mannen van Wall Street overigens optimistisch over de VS. Voor Europa heeft hij een wait and see-houding. Een echt heldere mening is niet mogelijk vanwege alle politieke schermutselingen.