Ieder halfjaar bekijkt Morningstar welke aandelen uit de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers het hoogste dividendrendement bieden. Vooral in de sector gezondheidszorg zijn nog aantrekkelijk geprijsde aandelen te vinden met een mooi dividendrendement.

De stijgende koersen op de aandelenmarkten in de VS van de afgelopen maanden, en intussen ook in Europa, hebben gevolgen voor het dividendrendement op aandelen. 

In de zes maanden sinds de vorige editie van de lijst is de benchmarkindex S&P 500 met 12 procent gestegen. Het gemiddelde dividendrendement van de index is, mede daardoor, gedaald naar 1,9 procent ten opzichte van 2,1 procent een halfjaar geleden.

Ondergewaardeerde aandelen

De Ultimate Stock Pickers hebben als doel om aandelen te zoeken die ondergewaardeerd zijn, zodat er nog rendement te behalen valt op weg naar de waarde die ze onderliggend vertegenwoordigen. Vooral in de gezondheidssector zijn nog kandidaten te vinden.

Hier vindt u eerst een lijst met 10 aandelen met het hoogste dividendrendement die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben.

In vergelijking met de vorige editie een half jaar geleden, zijn Wells Fargo, Unilever en Procter & Gamble van de lijst gevallen. Sanofi, Nestlé en Verizon bieden nu een betere investeringsmogelijkheid.

Strengere criteria

De volgende lijst moet aan strengere criteria voldoen. Het dividendrendement moet boven het gemiddelde van de S&P 500 liggen en ze moeten bij meer dan vijf Ultimate Stock Pickers in portefeuille zitten. Daarnaast moeten de bedrijven meer concurrentievoordeel bieden dan hun categoriegenoten. Dat betekent een Economic Moat-rating van Wide of Narrow.

Deze lijst weerspiegelt de bedrijven die een beter dividendrendement opleveren dan de benchmark S&P 500, maar tegelijk in een stabiele omgeving opereren met geringe onzekerheid over hun toekomstige kasstromen. Die kenmerken reduceren het neerwaarts risico voor de belegger, zo leggen Aguilar en Compton uit.

Opvallend is dat beide lijsten deze keer nauwelijks overlap kennen. Novartis en Cisco zijn de enige twee aandelen die op beide lijsten prijken.

Enige ondergewaardeerde sector

De enige sector die onderwaardering kent over een breed front is gezondheidszorg. Terwijl de markt behoorlijk steeg, biedt Healthcare nog altijd mogelijkheden om aandelen te kopen die een stuk onder hun fair value noteren.

Niet voor niets vinden we daarom vier aandelen uit deze geplaagde sector terug in de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement: Sanofi, Novartis, Pfizer en AbbVie. 

Lees meer: De aantrekkelijkste Europese aandelen voor april