Een goede vette correctie op de aandelenmarkt is een zegen, geen vloek. Dat zegt beursveteraan John Bogle. Vooral jonge mensen moeten volgens hem een correctie aangrijpen om aandelen bij te kopen.

 "Laat u niet afschrikken door dalende koersen, maar zie het als de kans van uw leven." Helaas is de realiteit anders, zegt bedenker van de eerste indexfondsen en oprichter van Vanguard John Bogle tegen Market Watch.

"In een grote bullmarkt, voelen de mensen zich goed, ze zijn optimistisch en willen steeds meer aandelen kopen. Terwijl ze in een bearmarkt doodsbang worden en het liefst elke cent uit aandelen willen halen."

Zelfdiscipline

Ze kopen dus hoog en verkopen laag. En dat is volgens Bogle een absolute ramp voor elke belegger. "Wie winst wil maken, moet zelfdiscipline hebben."

Zelf heeft hij zich overigens niet altijd aan deze gouden regel van het contraire beleggen gehouden. Bogle is geboren in 1929 en is dus een kind van de Grote Depressie. Een periode waarin zijn ouders het hele familiekapitaal verloren.

Door die ervaring, zo zegt Bogle, is hij conservatiever geworden dan noodzakelijk. Hij was in ieder geval naar eigen zeggen veel sneller rijk geworden als hij wat minder in obligaties en wat meer in aandelen had belegd.

Beter dan sparen

Grote welvaart door opbouw van een aandelenportefeuille moeten jonge beleggers overigens niet verwachten. De decennia van meer dan 10 procent waardegroei per jaar zijn volgens Bogle voorbij.

Beleggers moeten in de toekomst genoegen nemen met 4 procent op aandelen en nog minder op obligaties. Maar het is wel nog altijd beter dan het geld op een spaarrekening zetten.

Voor de komende één tot twee jaar verwacht Bogle een koerscorrectie van misschien wel 20 tot 30 procent. Zijn advies aan beleggers: doe nu wat voorzichtiger aan en koop als de paniek toeslaat.