De opkomende markten hebben een geweldig jaar achter de rug, maar met alle politieke risico's wordt het nu tijd winst te nemen.

Dat schrijft de Wall Street Journal. Meerdere beleggers en analisten zijn volgens deze krant van mening dat de markten na een fantastisch 2016 en een goed begin van 2017 toe zijn aan een afkoelingsfase. 

"Met de Europese verkiezingen op komst en de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is er een verhoogd politiek risico op te veel fronten," zegt bijvoorbeeld fondsmanager Thanos Bardas van Neuberger Berman.

"De markten zijn erg veel gestegen. Nu zou de slinger wel eens de andere kant kunnen opzwaaien," zegt hij. Neuberger Berman heeft daarom besloten een deel van de longposities af te bouwen. 

Afkoelingsfase

De opkomende markten zijn als groep bijna ononderbroken gestegen sinds eind januari vorig jaar. De winst voor de MSCI Emerging Markets Index bedroeg over die periode bijna 40 procent. Dit jaar was het 12 procent.

Tegelijkertijd zijn ook obligaties flink in waarde gestegen en munten sterker geworden. Dat alles gedreven door een grote inflow van buitenlands beleggerskapitaal. Alleen in het eerste kwartaal ging het daarbij om meer dan 60 miljard dollar.

Volgens de Wall Street Journal deels terecht omdat landen als Argentinië uit het economische dal kruipen. Maar de vraag is of  het niet te veel van het goede is. Om een voorbeeld te noemen, de waarderingen in Zuid-Korea en Taiwan liggen inmiddels deels al boven die in de Europese Unie, terwijl de economische groei vertraagd.