Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Noord-Korea, de verkiezingen in Frankrijk en de oplopende spanningen in Syrië.

De rust op de aandelenmarkten is verdwenen. Beleggers zijn volgens Bloomberg in de greep van angst.

Zo bevindt de Credit Suisse Fear Barometer zich op dit moment bijna op het hoogste punt uit de geschiedenis en staat bijna twee keer zo hoog als begin december en staat bijna net zo hoog als aan de vooravond van het Brexit-referendum.

Beleggers maken zich zorgen over de situatie in Noord-Korea, de verkiezingen in Frankrijk en de oplopende spanningen in Syrië. Daarnaast is het onduidelijk of de Britse economie bestand is tegen de verwachte schokken als gevolg van een vertrek uit de Europese Unie.

Oplopende spanning

Dit heeft ervoor gezorgd dat de CBOE Volatility Index deze maand 30 procent is gestegen. Op aandelenmarkten is de rally na de verkiezing van president Trump tot stilstand gekomen. De scepsis groeit of Trump zijn beloofde infrastructuurprojecten kan uitvoeren.

De S&P 500 staat 2,1 procent lager dan het record van begin maart. Dat is niet alles. Op vrijwel alle financiële markten zorgt de oplopende spanning voor gevolgen. Zo zijn de kosten om beleggers te beschermen tegen een 5 procent daling van de S&P 500 weer net zo hoog als ten tijde van Brexit.

Ook de Amerikaanse de tienjarige rente vertoont vergelijkbaar gedraag als in aanloop naar het Brexit-referendum. Ook in Japan en Europa zijn de gevolgen merkbaar. De rente op tienjarige staatsobligaties is weer vrijwel 0 procent.

Veilige havens

Het verschil tussen de Franse en Duitse rente is nagenoeg verdwenen. De kosten om aandelenbeleggers te beschermen tegen koersdalingen stijgen weer. Het duidt erop dat beleggers onrustig zijn over de uitslag van de Franse verkiezingen. De eerste ronde van die verkiezingen vinden plaats op 23 april.

Veilige havens als goud en de Japanse yen zijn juist in waarde gestegen. De prijs van goud bevindt zich weer in de buurt van 1.300 dollar. Dat is voor het eerst sinds de verkiezing van Donald Trump in november vorig jaar.