Vorige maand bleek een prachtige maand voor aandelen. Ondanks het pessimisme van experts ging de AEX met 3,4 procent omhoog. Experts blijven echter vasthouden aan hun somberheid.

De Nederlandse aandelen waarvan ze de meest slechte koersprestaties verwachten in de komende maand zijn onder andere Altice, Philips en Unilever. 

Dat schrijft Belegger.nl op basis van de maandelijkse enquête van Corné van Zeijl van Actiam, waar deze maand 64 beurskenners aan meededen. 

Mooi winstcijferseizoen

Ondanks het pessimisme zijn de experts het er wel over eens dat het aanstaande winstcijferseizoen een mooi seizoen gaat worden. Een belangrijke indicator is dat er weinig voortijdige waarschuwingen zijn geweest, met Gemalto als uitzondering", vertelt Van Zeijl over de resultaten. 

Een belangrijke factor hierin is volgens hem de aantrekkende economie in Europa. "Een normaal rentebeleid van centrale banken en de hoge waarderingen worden gezien als voornaamste risico's."

Ook voor de langere termijn (zes maanden) blijven experts erg somber en wel om dezelfde redenen als voor de korte termijn.

Goede aandelenselectie maart

Hoewel de experts het met hun somberheid niet bij het rechte eind hadden, wisten zij de toppers heel goed te selecteren. Geen enkele topper daalde en Galapagos deed het met een winst van 22,4 procent extreem goed. Al met al versloegen de toppers met een rendement van 7,3 procent de AEX-index die 3,4 procent omhoog ging. 

Aan de zijde met floppers hadden experts het met ArcelorMittal en Boskalis bij het juist eind. Met Altice en Unilever zaten ze ernaast, die stegen juist behoorlijk in maart.  

Koopwaardige aandelen april: AkzoNobel en Aegon

Als het aan de experts ligt, kunt u in april het best beleggen in AkzoNobel (bekijk hier de actuele koers van het aandeel). Van Zeijl: "De professionals verwachten blijkbaar veel van de investor day op 19 april of van een hervatting van het overnamegevecht. Na de daling van de afgelopen maand hebben de experts ook Aegon in hun topperslijst opgenomen."

Wat betreft de floppers voor april, staan Altice en Unibail-Rodamco op een gedeelde eerste plaats. De keuze voor Unilever vindt Van Zeijl opmerkelijk omdat experts Akzo bij de toppers hebben gezet. "Toegegeven, ik acht de kans op een overnamestrijd bij Akzo ook een stuk hoger dan bij Unilever", aldus Van Zeijl.