Er is een omslag in de markten op komst. Sinds medio 2016 zijn de aandelenmarkten wereldwijd en ook de S&P 500 zo’n 17 procent gestegen. 

Dit komt volgens Nick Clay, fondsbeheerder bij Newton, met name door de cyclische sectoren. Amerikaanse financials zijn in die periode bijvoorbeeld met bijna 35 procent gestegen en industriële aandelen met bijna 20 procent.

"Momenteel is het vooral de hoop dat Trumponomics de economische groei verder aanjaagt. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Janet Yellen sluit zich met haar beleidsbepalend comité aan bij de jamboree. De renteverhogingen geven de boodschap af dat het onconventionele beleid en de monetaire verruiming hebben gewerkt. De tijd is aangebroken om de rente weer te verhogen."

Maar volgens Clay probeert de Amerikaanse centrale bank (Fed) alleen maar ruimte te creëren om bij een volgende recessie de rente weer te kunnen verlagen. We zitten intussen al ruim zeven jaar in de huidige, bewegelijke, bullmarkt.

Correctie?

"Dit jaar kan wel eens het spiegelbeeld worden van het vorige. De eerste helft van dit jaar blijven de prestaties van defensieve aandelen en staatsobligaties beduidend achter bij cyclische assets. Maar op een bepaald moment slaat het om en keert in de tweede helft van dit jaar het risicomijdende gedrag bij beleggers terug. Dan gaan defensieve assets het beter doen en komt er een correctie in cyclische sectoren."

Clay ziet momenteel waarde in Europese bedrijven.