Ondanks de rally blijven aandelen aantrekkelijker dan staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Dat zegt Neill Nuttall, co-chief investment officer van Global Portfolio Solutions bij Goldman Sachs Asset Management.

Hij begrijpt dat beleggers zich afvragen of de aandelenrally nog verder door kan gaan. Op sommige markten zijn aandelen in zijn ogen inderdaad vrij prijzig als naar de absolute waarde wordt gekeken.

Maar aandelen blijven relatief goedkoop als deze worden afgezet tegen de rendementen van staatsobligaties en als deze worden afgezet tegen de fase in de bedrijfscyclus waarin we ons bevinden.

Ondersteuning door groei

Nuttall zegt dat we ons in de eerste, expansieve fase van de bedrijfscyclus bevinden. Hij verwacht dat de economische groei dit jaar iets hoger zal uitvallen dan het afgelopen jaar het geval was. Het is ook voor het eerst sinds 2010 dat er wereldwijd sprake is van zogenoemde synchrone groei.

Als gevolg van de aantrekkende grondstoffenmarkt zullen ook landen als Rusland en Brazilië weer groei laten zien. De Verenigde Staten blijven de belangrijkste motor van de groei. De werkloosheid is laag en de industrie vertoont duidelijk tekenen van herstel.

In Europa is ook duidelijk sprake van een groeiversnelling. Het expansieve monetaire beleid van de afgelopen jaren begint zijn vruchten af te werpen. Nuttall verwacht de meest positieve verrassing dit jaar in Japan.

Koers roepie hersteld

Nuttall is iets sceptischer als het gaat om China en India. In China was de afgelopen maanden sprake van een hoger dan verwachte groei. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Chinese regering pogingen heeft ondernomen om de groei af te remmen.

Dat zal volgens Nuttall in de loop van het jaar gevolgen hebben. In India worden de gevolgen van het aanpakken van het zwarte geld in het najaar van 2016 duidelijk. Dit lijkt de groei enigszins te temperen.

Maar zowel de koers van de Indiase munt als de aandelenmarkten zijn hersteld. De markten lijken volgens Nuttall vertrouwen te hebben in het beleid van de Indiase regering.