Vijf belangrijke zaken voor bankaandelen

Waar moeten beleggers de komende tijd op letten als het gaat om aandelen in de financiële sector? 

Bankanalist Jim Sinegal van Morningstar zet vijf belangrijke factoren op een rij. 

1. Rente

De Fed is begonnen de kortetermijnrente in Amerika te verhogen. Waar veel beleggers dat als heilzaam zien, denkt Sinegal daar voorzichtiger over. "Er zijn meerdere redenen waarom de rente laag is. Demografische ontwikkelingen, technologische veranderingen die impact hebben op de vraag naar arbeid en de kredietcyclus in de VS die aangeeft dat er weer meer geleend wordt. Dat duurt allemaal langer dan een paar maanden, dus ik denk dat het een lang proces zal zijn om weer tot genormaliseerde renteniveaus te komen", aldus de analist die denkt dat de markt wat te hard van stapel loopt. 

2. Verminderende regelgeving

Vanwege de nieuwe politieke wind die waait in Washington en vanwege de veranderingen die daarmee gepaard gaan, ziet Sinegal de verminderde regelgeving ook als een belangrijke factor voor bankaandelen.

"Beleggers vragen zich af in hoeverre dat banken gaat helpen en denken dat er belastingverlaging gaat komen of dat het Dodd-Frank-stelsel op de helling gaat, hoewel zeven jaar na invoering pas 80% van de regels daarvan definitief zijn vastgesteld."

"Bovendien kent de bankensector momenteel een sterke concurrentie. Als banken voordelen behalen, zullen ze die eerder ten goede laten komen aan hun klanten dan aan hun aandeelhouders." Ook wat dat betreft hoopt de markt volgens de analist op te veel in te korte tijd. Daarnaast is een deel al ingeprijsd in de huidige koersniveaus stelt hij. 

3. Het betalingssysteem

Sinegal wijst voor de derde factor op een beweging waarbij retailers hun plek terugeisen. "Lange tijd bepaalden banken en credit card-uitgevers het systeem van elektronisch betalen. Voor winkeliers was het vaak een dure kwestie om mee te doen in het systeem. De banken bepaalden, maar nu zie je meer en meer dat retailers de controle over de relatie met hun eindklanten proberen terug te winnen. Ze onderhandelen met banken over lagere tarieven voor elektronisch betalen."

4. Opmars contactloos betalen

Het was voor Sinegal altijd een stip aan de horizon die nu snel dichterbij komt. Hij verwacht dat straks niemand meer zijn bankpas door het betaalapparaat haalt, maar dat het over een jaar of vijf à tien allemaal contactloos gaat. "Wie dat systeem het best voor elkaar heeft tegen de gunstigste prijs heeft het voordeel."

5. Waardering

De Trump-rally heeft de afgelopen maanden de koersen van Amerikaanse aandelen flink opgejaagd waardoor ook financiële aandelen stegen. De situatie is nu echter heel anders dan drie maanden geleden. Sinegal: "Veel financiële aandelen zijn momenteel aan de dure kant. Ook daar heeft de markt weer een voorschot op de toekomst genomen."

NUwerk

Tip de redactie