Veelbelovende vooruitzichten voor opkomende markten

De vooruitzichten van opkomende markten hebben zich in de afgelopen maanden ontwikkeld van onzeker naar veelbelovend. 

Dat schrijft althans Yacov Arnopolin, strateeg opkomende markten bij vermogensbeheerder Pimco in een note.

Volgens Arnopolin zijn de sterk presterende opkomende markten namelijk verlost van een aantal donkere wolken dat boven hun goede fundamenten hing. Zo waren het vooral de opkomende markten die na Trumps verkiezingsoverwinning de angst voor protectionistische maatregelen moesten torsen.

Maar nu het beleid van Trump zich langzamerhand aftekent, is de ongerustheid van beleggers verschoven naar de volwassen landen.

Een tweede bezorgdheid volgens Pimco was het tempo waarmee de Federal Reserve de Amerikaanse rente zou optrekken. Intussen hebben de markten voor 2017 drie rentestappen ingeprijsd, inclusief die van twee weken geleden. En zelfs als de Fed de rente nog sneller zou verhogen, dan nog verwacht Arnopolin geen schokken op de markten voor opkomende marktenobligaties (EMD).

Aanzienlijk renteverschil

Ten slotte is de vrees afgenomen dat een (mogelijke) daling van de grondstoffenprijzen de opkomende wereld in zwaar weer brengen.

Arnolopin: "De dip in de olieprijzen van afgelopen maand resulteerde in slechts een kleine rimpel op de obligatiemarkten in de groeilanden. In tegenstelling tot de periode 2014-2015 bleef de vraag naar olie op peil. De prijsdaling was enkel te wijten aan een milde verstoring van de voorraad. De wereldvraag naar olie is robuust, zeker als de wereldgroei verder aantrekt."

Ondertussen blijven de hoge rentes die opkomende marktenobligaties geven, aantrekkelijk. Het renteverschil met Amerikaanse obligaties is weliswaar iets teruggelopen, maar nog altijd aanzienlijk.

Tip de redactie