Beleggen in wiet met de wiet-ETF

Er zijn al heel wat gekke ETF's (exchange traded fund) op de markt die zich richten op bijvoorbeeld Whisky-bedrijven, lithium mijnen of gokhallen. Maar de tot nu toe vreemdste is waarschijnlijk toch de marihuana-ETF.

IEXprofs wees een aantal weken geleden al op de mogelijkheid van een eerste wiet-ETF, maar dat hij er ook echt zou komen was niet zeker. Het klonk toen nog als een tamelijk bezopen idee, maar de wiet-ETF komt er echt en daarmee kunnen beleggers straks dus investeren in een mandje met verschillende wiet-beleggingen. 

Vanaf volgende week dinsdag wordt hij verhandeld op de beurs van Toronto met als ticker-symbool HMMJ.

Sterke groei

De marihuana-ETF haakt aan bij de groeiende vraag naar medicinale wiet op het Noord-Amerikaanse continent. Volgens het bedrijf Arcview Market Research is de productie van marihuana vorig jaar met 30 procent gegroeid, en de verwachting is dat daar de komende vier jaar nog eens 300 procent bijkomt. 

De ETF heeft ook de wind mee als je kijkt naar de publieke opinie in de Verenigde Staten, want 60 procent van de Amerikanen vindt dat marihuana gelegaliseerd moet worden. In enkele staten is dat al het geval.

De ETF gaat beleggen in bedrijven die zich richten op de productie van medicinale wiet. Analisten vinden het een tamelijk riskante ETF, in ieder geval niet iets om aan te beginnen als je onder invloed bent.

Tip de redactie