ABN Amro kiest voor een meer cyclisch accent in de aandelenpositionering. Daarvoor kiest de bank voor Europese en industriële aandelen ten koste van energieaandelen en Amerikaanse aandelen. 

Dat meldt ABN woensdag in een persbericht. 

De belangrijkste redenen voor de wijzigingen zijn dat het economisch beeld wereldwijd er gunstig uitziet, de winstverwachting in Europa sterk verbetert en de waarderingen aantrekkelijk zijn. Als geheel blijft de bank gematigd overwogen op aandelen. 

Waarderingsverschil

"Als we de aandelenkoersen bekijken over de afgelopen weken, dan zien we dat de beurzen in de VS op recordhoogtes staan en de jaarrecords in Europa zijn aangescherpt", vertelt Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro MeesPierson.

"Tegelijkertijd wordt de verwachte winstgroei in Europa verder naar boven bijgesteld. Amerikaanse aandelen zijn daarmee duurder geworden en we zien kansen in het grotere waarderingsverschil dat met Europa is ontstaan."

Steinebach stelt dat doordat in Europa de verkiezingen de laatste weken het nieuws overheersen, het beeld van winstgroei bij bedrijven wordt verhuld. Ook ziet hij de politieke risico's in Europa afnemen terwijl de zorg- en belastingplannen van de nieuwe president van Amerika meer tijd nodig hebben.

"Al met al achten we het beter om nu een deel van de Amerikaanse aandelen te verkopen en de opbrengst te investeren in Europa", vult Annemijn Fokkelman, hoofd aandelenbeleggingen bij ABN Amro Steinebach, aan. 

Winst nemen op energie

Door meer industriële waarden aan te kopen positioneert ABN zich op sectorniveau nu ook wat cyclischer. "De sector industrie heeft het dit jaar wat minder gedaan maar zal het meest gaan profiteren van het herstel dat we nu zien in de investeringscyclus", aldus Fokkelman.

De bank neemt tegelijkertijd winst op de energiesector. "Die heeft het vorig jaar goed gedaan maar riskeert onder druk te komen van overcapaciteit en prijsdalingen."